Home Aktualno Mural Jane Danilović s motivom loparskih maškara sada krasi centar Lopara

Mural Jane Danilović s motivom loparskih maškara sada krasi centar Lopara

0
Mural Jane Danilović s motivom loparskih maškara sada krasi centar Lopara

Foto: Lucian Borić

Nakon što su u subotu 1. lipnja maknute skele sa školske zgrade u Loparu, u kojoj se ujedno nalazi i Područno odjeljenje Lopar, Dječjeg vrtića Pahuljica, Loparke i Loparani, turisti i ostali prolaznici napokon su dobili priliku vidjeti kako izgleda novi mural s motivom loparskih maškara.

Foto: Lucian Borić

Loparski maškari svojevrsni su identitet Lopara kao mjesta, a svojom maskom i običajima vezani su za Mesopust koji se i danas smatra svojevrsnim praznikom u Loparu. Podsjetimo, od 2021. godine pokladni običaj loparski maškari uvršten je i na Listu nematerijalnih kulturnih dobara RH, odnosno zaštićen kao kulturno dobro.

Rab danas oglas

Izradu murala osigurao je i financirao Centar za kulturu i sport Lopar, pod pokroviteljstvom Općine Lopar, a mural je izradila Andrijana (Jana) Danilović uz pomoć Jovana Arsića, profilirana umjetnica prepoznatljiva po brojnim muralima na području Balkana. Njezin mural sada će krasiti i centar Općine Lopar.

Zanimljivo, svojim muralima Jana nerijetko skreće pozornost i na društvene probleme, kao što je nasilje nad ženama, rodno osjetljiv jezik ili poštivanje ljudskih prava, o čemu je izašao i zanimljiv video prilog.

Foto: Lucian Borić

Prvi dojmovi su pozitivni, što se moglo vidjeti i po reakcijama na društvenim mrežama. „Nadamo se da će doći do ponovnog susreta, jer prostora i želja za obogaćivanjem javnih prostora loparskim motivima ne nedostaje. Smatramo da smo svjedočili nečemu lijepom i da je naše mjesto dobilo dodatnu atrakciju, prvenstveno mislivši na naše domaće ljude i tradiciju“, poručili su iz Centra za kulturu i sport Lopar.

Tekst: Lucian Borić