Home Aktualno Od 10. do 19. lipnja rapsku će katedralu opet ispuniti zvuci orgulja majstora Nakića

Od 10. do 19. lipnja rapsku će katedralu opet ispuniti zvuci orgulja majstora Nakića

0
Od 10. do 19. lipnja rapsku će katedralu opet ispuniti zvuci orgulja majstora Nakića

Foto: Hrvoje Hodak, Goran Novotny i plakat POU Rab

Riječ je o festivalu koji se održava pod umjetničkim vodstvom red. prof. dr. art. Ljerke Očić, ujedno i predsjednice Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba, a koja je prije 17 godina, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab, pokrenula ova orguljaška glazbena događanja u Rabu.

Manifestacije vezane uz ovaj prekrasan instrument rapske (ex) katedrale, započele su održavanjem ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije još 2007. g, a nastavile su se utemeljenjem orguljskog festivala koji predstavlja vrsne glazbenike koji s izuzetnim veseljem muziciraju na ovom prekrasnom instrumentu.

FOTO: Hrvoje Hodak (arhiva)
Rab danas oglas

Ove godine Orguljski festival „Petar Nakić“ okupio je vrsne glazbenice i glazbenike koji muziciraju na vrijednom povijesnom instrumentu graditelja Petra Nakića u (ex) katedrali u Gradu Rabu, a kroz četiri koncerta nudi zanimljive solističke i jedan komorni program.

Na prvom koncertu 10. lipnja 2024. u 21:00 sat, nastupaju orguljaš Dubravko Ćepulić Polgar te trubač Patrik Palić. Na drugom koncertu 13. lipnja, gostuje orguljašica Željka Spinčić Bunčić, a 17. lipnja nastupit će orguljašica Katarina Mandić. Na posljednjem koncertu 19. lipnja, nastupit će orguljaš Krešimir Klarić.

Ova atraktivna glazbena manifestacija odvija se u izuzetno vrijednom prostoru spomenika kulture kakvog u svjetskim razmjerima predstavlja rapska (ex) katedrala, pružajući poseban glazbeni doživljaj brojnoj publici koja redovito posjećuje ove koncerte, za koje je ulaz besplatan.

Plakat s ovogodišnjim programom OF Petar Nakić u Rabu

O graditelju orgulja Petru Nakiću

Petar Nakić Šibenčanin (puno poznatiji po svom talijaniziranom imenu i prezimenu Pietro Nachini), za orgulje i njihovu konstrukciju počeo se zanimati u Šibeniku u kojem je ušao u franjevački red i gdje je studirao filozofiju.

Nakon toga studirao je teologiju u Veneciji u franjevačkom samostanu San Francesco della Vigna, a tijekom studija puno je vremena provodio u orguljarskoj radionici Giovannija Battiste Piaggia. To ga je toliko interesiralo i da je ubrzo i sam započeo popravljati i graditi orgulje.

Znanje je tako usavršavao u radionicama talijanskih graditelja orgulja, ali je brzo stekao glas vrsnog stručnjaka i umjetnika pa je u Veneciji otvorio vlastitu radionicu za njihovu izradu.

Barokna crkvena glazba, zahvaljujući njegovim genijalnim instrumentima, uzdigla se do najviših umjetničkih dosega. Pretpostavlja se da je između 1729. i 1769. godine izgradio između 350 i 370 orgulja.

Izvor: POU Rab, H. Hodak i Wikipedia