Home Aktualno Izložba Nives Kavurić-Kurtović “Hommage” u Galeriji Rab

Izložba Nives Kavurić-Kurtović “Hommage” u Galeriji Rab

0
Izložba Nives Kavurić-Kurtović “Hommage” u Galeriji Rab

Foto: FOTO: POU Rab

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab, te pod pokroviteljstvom Grada Raba, Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Raba, u ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 21.00 sat započinje program Rapskog likovnog ljeta izložbom Nives Kavurić-Kurtović pod nazivom Hommage.

Izložbu jedne od najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnica pod nazivom “Hommage”, koja se otvara u ponedjeljak u 21 sat, zainteresirana će publika moći razgledati u Galeriji Rab (Donja ulica 3), a potrajati sve do 16. lipnja 2024.

Rab danas oglas

Druga posthumna izložba Nives Kavurić-Kurtović u Rabu obuhvaća dvanaest radova iz različitih perioda njenog opusa koji predstavljaju presjek bogatog umjetničkog stvaralaštva. Počela je stvarati šezdesetih godina prošlog stoljeća, u to doba sežu i njezini najraniji radovi i prva velika potvrda u obliku prve nagrade na 5. Biennalu mladih u Parizu 1967. godine.

FOTO: POU Rab

Od samih je početaka njeno djelo iskaz intimne ispovijesti, emocionalnih i psiholoških stanja prenesenih u autentični likovni govor. Nives Kavurić – Kurtović rođena je u Zagrebu 18. siječnja1938. Diplomirala je grafiku i slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1962., u klasi prof. Frane Baće.

Od 1962. do 1967. bila je suradnica glasovite Majstorske radionice Krste Hegedušića, koja je okupljala tadašnje vrhunske slikare i intelektualce. Samostalno izlaže od 1963. na prvoj izložbi u Kabinetu grafike JAZU (danas HAZU).

Bila je članica kultne Galerije Forum u razdoblju 1971. – 1994. Kao slobodna umjetnica djeluje do 1983. kada počinje njena profesura na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (prva žena nastavnica). Redovita članica Hrvatske akademije postala je 1997. kao prva slikarica akademkinja, a 2007. prva stječe počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Uz bogat slikarski i crtački opus, bavila se grafikom i knjižnim ilustracijama. Studijski je boravila u većini zemalja Europe i SAD-u. Izlagala je na oko sto pedeset samostalnih i oko tisuću skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Djela joj se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu pa i u umjetničkoj zbirci Europskog parlamenta u Bruxellesu. Nives Kavurić-Kurtović preminula je u Zagrebu, 30. listopada 2016.

Izložba će biti otvorena od 27. svibnja do 16. lipnja a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.