Home Aktualno Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Nebeska šetnica na Biokovu

Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Nebeska šetnica na Biokovu

0
Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Nebeska šetnica na Biokovu

Foto: Dražen Kasprek

Hrvatska je napokon dobila svoju prvu nebesku šetnicu i to na moćnom i velikom Biokovu. Kako je šetnica vrlo brzo postala popularna i među motoristima odlučio sam ju i ja posjetiti.

Iskoristio sam priliku kada sam pisao reportažu o Poljičkoj Republici, pa sam se s Biokovom susreo prvo s te poljičke strane, odnosno iz omiškog zaleđa. S koje god strane ga promatrali Bikovo izaziva strahopoštovanje.

FOTO: Dražen Kasprek
Rab danas oglas

Od Poljica sam se spustio u Omiš a zatim produžio prema Makarskoj a potom skrenuo prema Vrgorcu i onda tom cestom sve do ulaza u park prirode Biokovo. Na ulazu je rampa i recepcija na kojoj se kupuju karte a u slučaju većih gužvi čeka se i do sat vremena za ulazak. Razlog je jednostavan, puno vozila, motocikala i automobila, cesta je uska, vijugava i strma, pa se čeka da se određen broj vozila koja su otišla gore vrate.

FOTO: Dražen Kasprek

Nakon zanimljive vožnje tom cestom i nakon nekoliko vidikovaca od kojih vam zastaje dah dolazite do Nebeske šetnice. A što je u stvari Nebeska šetnica? Vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo polukružnog je oblika promjera 8.5 metara, zajedno s ravnim dijelovima izlazi izvan ruba litice oko 11 metara i prva je nebeska šetnica u Hrvatskoj.

Vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo nalazi se na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara nad morem, na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info – centar. U sklopu vidikovca izgrađen je i geološki stup – trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas, s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena. Uz vidikovac se nalazi sanitarni čvor i parkiralište.

FOTO: Dražen Kasprek

Za vjetrovitih sunčanih dana može se vidjeti i Italija, a hod po prozirnom staklu izvan ruba litice omogućuje doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive. Upravo hodanje po toj staklenoj stazi poseban je doživljaj. Nije to baš za svakoga… Neki ljudi prolaze doslovno puzajući, neki ne smiju pogledati prema dolje a nekima to nije nikakav problem. Ako želite znati kako bi se vi tu osjećali, obavezno posjetite Nebesku šetnicu i pokušajte.

FOTO: Dražen Kasprek

A kada ste već ovdje, onda produžite asfaltiranom cestom još 8-10 km prema vrhu Sv. Juri koji se nalazi nadmorskoj visini od 1762 metra, što ovu cestu čini najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj. Ja na žalost nisam išao do vrha jer je taj dan bila prilično jaka bura a nisam bio siguran je li cesta dobra za ovaj tip motocikla, ali siguran sam da ću uskoro ponovo proći na novom motociklu sve do sv. Jure!

Tekst i foto: Dražen Kasprek

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime