Home Aktualno Bogatim jutarnjim programom i svečanim prijemom obilježen Dan Grada Raba

Bogatim jutarnjim programom i svečanim prijemom obilježen Dan Grada Raba

0
Bogatim jutarnjim programom i svečanim prijemom obilježen Dan Grada Raba

Foto: Lucian Borić

Dan 9. svibnja poseban je za sve Rabljanke i Rabljane jer se tog datuma obilježava i slavi Dan Grada Raba. I ovogodišnji program obilježavanja protegnuo se kroz cijeli ovaj tjedan, te je uključivao brojna sportska, kulturna i zabavna događanja, a kulminacija je uslijedila upravo danas.

Bogati program obilježavanja Dana Grada počeo je jutarnjim polaganje vijenca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule i umrle Rabljane. Delegaciju Grada na Gradskom je groblju predvodio gradonačelnik Nikola Grgurić koji je održao i kraći prigodni govor.

FOTO: Lucian Borić
Rab danas oglas

Nakon toga se delegacija uputila prema crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je od 9 sati održana sveta misa koju je predvodio mons. Mladen Mrakovčić.

Gradonačelnik Grgurić se potom spustio do crkve sv. Katarine gdje je u 10 sati nazočio otvaranju izložbe DV Pahuljica – “Dani kultura – Baština naših predaka” te održao kraći govor pred okupljenim roditeljima, djecom te njihovim odgajateljicama i učiteljicama. Prisutnima se obratila i ravnateljica DV Pahuljica Sanja Grozdanić, a izložbu je svojim govorom svečano otvorila odgojiteljica Snježana Turković.

Tijekom ovog bogatog prijepodneva, u Poslovnom centru Mali Palit održana je i demonstracija i poduka građana osnovama prve pomoći u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Rab povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, i Dana Grada Raba. Osim toga, i vrtićarci iz DV-a Pahuljica dijelili su u prijepodnevnim satima građanima svoje kreativne poruke ljubavi, plemenitosti i ekološkoj osviještenosti.

FOTO: Mario Kojundžić

Bogati program obilježavanja Dana Grada Raba nastavio se u 11 sati svečanim prijemom u Kinu Rab za predstavnike lokalnih, županijskih i državnih ustanova, gospodarskih subjekata, crkvenih vlasti, braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sportskih klubova i društava, udruga građana, političkog i javnog života, poslovnih partnera te svih ostalih uvaženih gostiju koji su svojom nazočnošću uveličavaju ovaj dan.

FOTO: Lucian Borić

Svečanost je počela intoniranjem državne i EU himne, “Lijepa naša” i “Oda radosti” u izvedbi dječjeg zbora osnovne glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Područni odjel Rab, pod ravnanjem prof. Danijele Škarić, a održana je i minuta šutnje.

U ime domaćina Irena Ivić, savjetnica za odnose s javnošću i protokol, pozdravila je ravnatelja Uprave za otoke Dominika Paparića, izaslanika ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlića, zatim predsjednika Upravnog vijeća Županijske specijalne bolnice Insula Marina Lazarića, izaslanika župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, te ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragana Jelića i njegovog pomoćnika Filipa Dujmovića.

FOTO: Lucian Borić

Prijemu su nazočili i dugogodišnji glavni konzervator u Hrvatskoj i savjetnik u Ministarstvu kulture te dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Raba Miljenko Domijan, načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, predsjednik Općinskog vijeća Damir Paparić i potpredsjednik Josip Matahlija te gradonačelnici Kraljevice i Jastrebarskog Dalibor Čandrlić i Zvonimir Novosel, načelnik Baške Toni Juranić, načelnik Karlobaga Boris Smojver, dragi prijatelji iz slovenske Občine Sežana, te nekadašnji gradonačelnici grada Raba, gospoda Davor Andrić, Zdenko Matijević, Željko Barčić, Zdenko Antešić, te gospođa Rosanda Krstinić-Guščić, kao i mon. Mladen Mrakovčić, župnik Župe Uznesenja BDM, te povjerenik Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Raba Boris Bačić.

FOTO: Lucian Borić

Nakon nastup Roka Budak Sitaša, učenika 1. razreda osnovne glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Područni odjel Rab, koji je na harmonici izveo skladbe “Sijač” i “Mazurka”, okupljenima se pozdravnim govorom obratio domaćin, gradonačelnik Nikola Grgurić.

U uvodu je pozdravio sve uzvanike i osvrnuo se na činjenicu da neki gradonačelnici nisu mogli doći na svečanost jer su na Europskom nogometnom prvenstvu gradonačelnika i načelnika koje se upravo održava u Leipzigu od 5. do 9. svibnja 2024., a tamo je hrvatska reprezentacija izborila ulazak u polufinale.

Gradonačelnik Grgurić osvrnuo se i na jutrošnje otvaranje izložbe “Dani kultura – baština naših predaka”, gdje je bio veliki broj djece i njihovih roditelja, te je istaknuo da “naš Rab treba njegovati mlade obitelji, ne samo deklaratorno, već i projektima kojima će pružiti bolji standard života upravo tim mladima”.

“Nadam se da će u ovim vremenima prevledati razum i ozbiljnost kako bismo hrabrije i odlučnije krenuli u bolju budućnost”, dodao je Grgurić.

Za kraj svog govora gradonačelnik Grgurić još je jednom istaknuo da su mlade obitelji te koje nose rapsko društvo i njima treba stvoriti uvjete da si mogu naći posao, osigurati egzistenciju kako bi se mirno mogli posvetiti obitelji i ostanku na otoku.

FOTO: Lucian Borić

Nakon gradonačelnikova govora, pred uzvanike je izašla Gabrijela Stojmenović, učenica 4. razreda osnovne glazbene škole I.M. Ronjgov, Područni odjel Rab, koji je na klaviru izvela skladbu “Ples vilenjaka”.

Potom se prisutnima obratio predsjednik Upravnog vijeća Županijske specijalne bolnice Insula Marin Lazarić, izaslanik župana Zlatka Komadine, a nakon njega smo vidjeli nastup Vanne Debelić, učenice 2. razreda osnovne glazbene škole I.M. Ronjgov, Područni odjel Rab, koji je na mandolini izvela skladbu “Valcer” Balysa Dvarionasa.

Od govornika posljednji se uzvanicima u Kinu Rab obratio ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić, izaslanik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlića, koji je istaknuo sve projekte na Rabu iz Operativnog programa konkzuretnosti i kohezije, te naglasio njihovu važnost za otočnu zajednicu.

FOTO: Lucian Borić

Zahvalio se i Udruzi “Kocka”, Gradskom društvu Crvenog križa Rab, vatrogasnoj zajednici koji su podržani projektima agencije rekavši da će i dalje raditi na razvoju civilnog društva.

Svečanost su svojim nastupima zaključili učenici dramske skupine OŠ Ivana Rabljanina pod vodstvom prof. Gordane Ćuk Ribarić, koji su izveli kratak recital autora Josipa Fafanđela “Domaća beseda”, te zbor iste škole pod ravnanjem prof. Lući Vrtodušić, koji je izveo narodnu pjesmu “Vozila se Mara Kata”.

FOTO: Lucian Borić

Druženje uzvanika nastavilo se tradicionalnim domjenkom u Valamar Padova hotelu, a tu nije kraj programa obilježavanja Dana Grada Raba jer je finale proslave navečer od 20 sati uz pučku feštu na Trgu sv. Kristofora uz gastro ponudu Imperial Riviere d.d. managed by Valamar, nastup Folklornog društva Rapski tanac, uvijek rado praćen viteški turnir Udruge rapskih samostreličara te koncert popularnog Tonija Cetinskog koji će imati humanitarnu notu.

Autor: Mario Kojundžić
Fotogalerija: Lucian Borić, DV Pahuljica Rab, Mario Kojundžić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime