Home Aktualno Koralji iz PO Draga kroz suradnju s lokalnom zajednicom upoznali različita zanimanja

Koralji iz PO Draga kroz suradnju s lokalnom zajednicom upoznali različita zanimanja

0
Koralji iz PO Draga kroz suradnju s lokalnom zajednicom upoznali različita zanimanja

Foto: DV "Pahuljica" Rab

Rad u dječjem vrtiću temelji se na interesima djece. Jer kada uče o onome što ih zanima, tada uče brže i bolje, više su angažirana i učenje im je zanimljivije. U svakom slučaju, najbolji oblik učenja za djecu rane i predškolske dobi je učenje iz iskustva.

Temeljeći svoj rad upravo na tome, odgajateljice odgojno-obrazovne skupine Koralji iz PO Supetarska Draga – Jelena Pičuljan i Lamela Vidas – tijekom siječnja i veljače dogovorile su i organizirale niz suradnji u rapskoj lokalnoj zajednici kako bi djeci približile različita zanimanja i proširile znanja o temama o kojima su djeca pokazala interes.

Rab danas oglas

Za početak, posjetili su knjižnicu i upoznali se sa zanimanjem knjižničarke. Tamo su ih dočekale djelatnice Lidija Domijan Šipovac te Milena Marijan Peranić koje su djecu upoznale s odjelima u knjižnici i svojem poslu. Vrtićarcima se, naravno, najviše svidio dječji odjel gdje su uživali listajući slikovnice i enciklopedije.

Nakon toga uslijedio je posjet Područnoj školi Supetarska Draga gdje su djeca obišla 2. razred i upoznala se sa zanimanjem učiteljice. Tijekom tog posjeta djeca su uživala u likovnim aktivnostima koje je za goste iz vrtića i školarce pripremila učiteljica Elena Forić, a nakon uspješno odrađenih aktivnosti svi su se zajedno počastili ukusnim vaflima koje je ispekla vrtićka spremačica, teta Iva Štokalo.

Kako bi se upoznali sa zanimanjem vatrogasca, dogovorena je posjeta DVD-u Općine Lopar. Predsjednik DVD-a Joško Matahlija, vatrogasci Antonio Pičuljan, Franko i Ivan Matahlija poučili su djecu o opasnostima od požara, te opremi koja je potrebna vatrogascima za rad. Djecu je osobito impresioniralo vatrogasno vozilo i sirena.

Posjetili su Koralji i Srednju školu Markantuna de Dominisa gdje su se upoznali sa zanimanjem kuhara i konobara. Profesori Robert Bajčić, Marin Borić, Zlatko Beg i Dino Renić te učenici 4.b i 1.a razreda, osim lijepe dobrodošlice, mališanima su pripremili i zanimljive aktivnosti. Djeca su s konobarima ukrašavala čaše i isprobavala voće. S kuharima su u kuhinji radili čajne kolačiće, a kasnije su pisali svoja imena i crtala na pametnoj ploči.

Posljednja, ali ne manje važna bila je posjeta HMP-u Rab gdje su se djeca upoznala sa zanimanjem liječnika. Liječnica Silvestra Španjol Kurelić, medicinska sestra Tena Kelava i medicinski tehničar Gabrijel Gušćić pokazali su djeci čemu služi pulsni oksimetar, defibrilator, stetoskop, kako izgleda braunila, injekcije, kako se daje infuzija. Pokazali su im i vozilo hitne pomoći, opremu u vozilu i kacige koje se nose prilikom predavanja pacijenta u helikopter.

Iz dječjeg vrtića se ovim putem zahvaljuju svim suradnicima koji su ih srdačno i objeručke primili. Za djecu je to bilo neprocjenjivo iskustvo, a znanja i iskustva stečena ‘na terenu’ nesumnjivo će upotrijebiti u igri i daljnjim aktivnostima.

Izvor: DV Pahuljica

Povezana vijest

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here