
Foto: S.M., Damir Petkov, Iva Marić, Mija Rajić, Ivana Božić Novak, Luka Perčinić, Denis Pende, Ivana Matušan
U predvečerje uoči svečanog otvorenja turističkog sajma FESPO-a u Zürichu, na kojem je Republika Hrvatska zemlja partner, u organizaciji Turističke zajednice Grada Raba, Hrvatske turističke zajednice, rapskog restorana Leut i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu, u hotelu Hilton Garden Inn Zürich Limmattal, predstavljena je turistička i gastro ponuda Grada Raba.
Generalni konzul mr. sc. Slobodan Mikac i direktorica TZG Raba Ivana Matušan, srdačno su dočekali ministricu turizma i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Nikolinu Brnjac sa suradnicama, Helenom Zidarić, Petrom Mlačak Rosić i Monikom Udovičić te Veleposlanicu dr. sc. Andreu Bekić.
Nakon prezentacije filma o Rabu – otoku sreće, isticanog kao idealnog za sve uzraste i aktivnu destinaciju, čaroliju rapske gastronomije interpretirao je restoran Leut iz Raba u izvedbi supružnika Ane i Denisa Pende.
Uz mnogobrojne goste konzularnog zbora u Zürichu te predstavnike turističkog i gospodarskog sektora nazočili su Branimir Tončinić, direktor predstavništva HTZ u Austriji i Švicarskoj, Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG Rab, Mirela Udovčić, konzulica, Selimir Ognjenović iz poznatog ID Riva Toursa te mnogi drugi.
Donosimo meni koji je poslužen na Rapskoj večeri:
Rapski pijat
carpaccio od lubena, tartar od kvarnerskog škampa, salatica od grancigule
Pjenušac 1288, Pavlomir
Morska loptica
rolica od orade na šalši od pomidora i slanih inćuna
Žlahtina Gospoja, Toljanić
Bijeli rižoto
rižot s ovčjim sirom sa kremom od mošta, uljem ružmarina i čipsom od sira
Malvazija Santa Lucia, Kozlović
Kvarnersko crnilo
Sauté od sipe, palenta s konopljinim brašnom i bademima
Plavac Mali Majstor, Stina
Rapska torta
tradicionalna rapska slastica
Maraschino
Hotel Hilton Garden Inn je iskazao vrhunski profesionalizam, ostavljajući izvanredan dojam svima nazočnima te je bio izvrstan domaćin događaja. Rapski je tim imao svu potrebnu podršku hotela Hilton Garden Inn Zuerich Limmattal, s obzirom da su imali potpunu slobodu pripremiti prezentaciju s rapskim i hrvatskim namirnicama. Odlična suradnja ostvarena je upravo zbog odlične podrške voditeljice prodaje i marketinga hotela, gđe Ivane Milovanović.
Nakon prezentacije koja se održala 31.1., naredni je dan bio dan otvorenja FESPO sajma, gdje se Hrvatska se pokazala u najboljem mogućem svjetlu na otvorenju inače najvećeg švicarskog sajma turizma koji traje od 1.- 4. veljače. FESPO je otvorila hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a svečano otvorenje sajma održalo se upravo kod hrvatskog štanda s tradicionalnim plesovima i glazbom. Na sajmu, na kojem Hrvatska ima status zemlje-partnera se predstavlja 15 hrvatskih izlagača, a naše regije, destinacije i proizvodi ove godine imaju posebnu vidljivost.
Otok Rab se predstavio kao destinacija unutar regije Kvarner te su supružnici Pende iz restorana Leut kroz prva dva dana održali prezentacijske riblje zalogaje te Rabske torte koji su se svidjeli zaista svima.
Zalogaji koji su posluženi na sajmu su slijedeći:
– salata od rakovice
– namaz od bijele ribe, ulje ružmarina, kreker
– karamelizirani luk, slani inćun, motar
– Rabska torta
Pored već navedenih partnera projekta, važno je napomenuti da su sponzori ovog projekta bili Udruga privatnih iznajmljivača Rab, Vilma slastice te Turistička zajednica Kvarnera.
Nakon sajma u Stuttgartu te ovog u Zürichu, Rab će se u ovom predsezonskom razdoblju predstaviti na turističkim sajmovima u Münchenu, Beču te Napulju.
Autori: Mirela Udovčić (Generalni konzulat RH u Švicarskoj); TZG Rab; hrvati.ch Foto: S.M., Damir Petkov, Iva Marić, Mija Rajić, Ivana Božić Novak, Luka Perčinić, Denis Pende, Ivana Matušan