Home Aktualno Održana 19. sjednica OV Lopara | Roditelji oslobođeni plaćanja dječjeg vrtića i produženog boravka

Održana 19. sjednica OV Lopara | Roditelji oslobođeni plaćanja dječjeg vrtića i produženog boravka

0
Održana 19. sjednica OV Lopara | Roditelji oslobođeni plaćanja dječjeg vrtića i produženog boravka

Foto: Lucian Borić

U subotu 25. studenoga 2023. održana je 19. sjednica Općinskog vijeća Lopar. Sjednici je nazočilo osam vijećnika. Nakon zapisnika s prošle sjednice, usvojene su i sve točke dnevnog reda, neke jednoglasno, a neke uz protivljenje ili suzdržane glasove članova MODES-a. Sjednica je trajala od 9:00h do 10:45h, a među usvojenim točkama valja izdvojiti podizanje poreza na kuće za odmor s 1,99 eura po četvornom metru na 5,00 eura, te oslobađanje roditelja s prebivalištem na području Općine Lopar plaćanja dječjeg vrtića i usluga produženog boravka.

Na aktualnom satu, koji je trajao otprilike 45 minuta, bilo je dosta upita, prvenstveno oporbenih vijećnika MODES-a. Oliver Pičuljan iznio je prijedlog da se u predloženi dnevni red kao dopuna (tj. 15. točka) uvrsti izglasavanje i raspisivanje savjetodavnog referenduma o koncesioniranju Rajske plaže. Prijedlog da se ta točka uvrsti u dnevni red jednoglasno je prihvaćen, ali ta točka u konačnici nije izglasana (s tri glasa za, i pet protiv).

Rab danas oglas

Vijećnicu Albinu Andreškić zanimalo je što Općina Lopar, odnosno mještani i gosti, dobivaju s izmjenom granica pomorskog dobra na Rajskoj plaži, odnosno podržava li Općina Lopar, kao jedinica lokalne samouprave, takvu izmjenu.

Pročelnica Upravnog odjela za financije i komunalni sustav Manuela Ivanić odgovorila je kako je prijedlog bio da granica pomorskog dobra ide po rubu šetnice, i da je podržan od strane jedinice lokalne samouprave. Spomenula je i to da se ništa ne bi promijenilo niti u slučaju da je jedinica lokalne samouprave bila protiv. Dodala je da izmjenu granica pomorskog dobra predlaže Županija, a usvajaju je članovi za to predviđenog povjerenstva, u kojem je i Općina Lopar. Vijećnici MODES-a uvjerenja su da prijedlog izmjene granica, umjesto Županije, zapravo daje Valamar.

Vijećnicu Andreškić zanimalo je i u kojoj je fazi kanalizacija koja je bila predviđena za zaseok Franelići – Andreškići, kao i kada bi ista mogla biti u funkciji. Direktor društva Loparko d.o.o., Saša Škarić, odgovorio je da je kanalizacija isprojektirana, da je trenutno ishodovanje lokacijske dozvole u pitanju, te da bi, “ukoliko se da gasa”, kanalizacija mogla biti stavljena u funkciju do ljeta 2024.

Vijećnika Joška Matahliju zanimalo je je li Sportska dvorana Lopar samoodrživa i koliki su prihodi i rashodi od organiziranih događanja, te kakvih će sve biti događanja u njoj, uz pohvale ravnatelju CZKiS-a, Davidu Hrabriću, na stručnosti i dosadašnjem zalaganju. Valja dodati i to da je 2. točka dnevnog reda bila vezana uz rad CZKiS-a (Prijedlog Izmjena i dopuna Pravilnika o radu Centra za kulturu i sport Lopar), a usvojena je jednoglasno.

Josip Matahlija upitao je za nedavni problem oko neispravnosti pitke vode u Gradu Senju, te odnosi li se to i na Općinu Lopar, s obzirom na to da nije bilo nikakvih obavijesti prema korisnicima vodoopskrbe. Direktor komunalnog poduzeća VRELO d.o.o., Ivan Lušić, odgovorio je kako je sirova voda ista, a način obrade drukčiji. Dodao je kako Općina Lopar dobiva vodu od Južnog ogranka, koji ima moderniju tehnologiju obrade, a grad Senj ima svoja postrojenja s mnogo starijom tehnologijom. Gradu Senju dogodilo se, stoga, da voda nije zadovoljavala potrebne parametre propisane odgovarajućim pravilnikom.

Josip Matahlija uputio je i pitanje direktoru TZO-a Lopar o datumu otvaranje Interpretacijskog centra „Čovik i more“. Direktor TZO-a Lopar, Marin Mušćo, odgovorio je da je Interpretacijski centar u završnoj fazi, da je postavljeno sve osim informativnih panoa i samih dijelova postava, a kao datum otvaranja cilja se 15. prosinca 2023.

U ime kluba MODES, Oliver Pičuljan pročitao je presudu Visokog upravnog suda RH vezanu za ukidanje Dopune godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom Općine Lopar za 2023. godinu, te upitao načelnika za obrazloženje i utvrđivanje odgovornosti.

Načelnik Zdenko Jakuc odgovorio je da se tu radilo o administrativnoj grešci, odnosno da se pogriješilo u proceduri donošenja same Dopune plana jer nije bila stavljena na savjetovanje 30 dana, što je po novom zakonu nužno, te da na tu administrativnu grešku nije nimalo ponosan. Na upit o tome tko snosi odgovornost odgovorio je da će se to utvrditi kada se utvrdi koja je šteta nastala od toga.

Zatim se prionulo na usvajanje točaka dnevnoga reda. Među usvojenim točkama valja izdvojiti točku 7. (Prijedlog Odluke o porezima Općine Lopar) kojom je porez na kuće za odmor/vikendice s dosadašnjih 1,99 eura po četvornom metru korisne površine podignut na 5,00 eura. Ova odluka donesena je jer se mijenjao Zakon o lokalnim porezima. Prije je, sukladno Zakonu o lokalnim porezima, taj porez mogao iznositi od 0,66 eura do 1,99 eura po četvornom metru (Općina Lopar je imala 1,99), a sada može biti od 0,60 do 5,00 eura po četvornom metru.

Točka koju svakako valja izdvojiti i koja je također usvojena je i 9. točka (Prijedlog Odluke o financiranju Dječjeg vrtića Pahuljica Rab), što znači da će Općina Lopar od 1. siječnja 2024. preuzeti na sebe cjelokupno financiranje usluge cjelodnevnog boravka djeteta u dječjem vrtiću za korisnike koji imaju prebivalište na području Općine Lopar. Općina će tako preuzeti financiranje i preostalih 22,44% koliko su dosad plaćali roditelji (Općina je dosad financirala 77,56%), što znači da će roditelji biti oslobođeni plaćanja usluge vrtiću.

Uz vrtiće, Općina Lopar će od 1. siječnja 2024. (usvojena točka 10, Prijedlog Odluke o financiranju Programa produženog boravka i školske prehrane u produženom boravku) preuzeti na sebe i cjelokupno financiranje usluge Programa produženog boravka, što znači i one troškove koji su plaćali do sada roditelji učenika. Ti troškovi su troškovi prehrane koju čine ručak i užina (3,32 eura + 0,66 eura) i fiksni mjesečni troškovi usluge korištenja produženog boravka (13,27 eura).

Autor: Lucian Borić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here