Home Aktualno Na Rabu se obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti uz bogati program

Na Rabu se obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti uz bogati program

0
Na Rabu se obilježava Mjesec borbe  protiv ovisnosti uz bogati program

Foto: ŽSB Insula / Ilustracija

U cilju ukazivanja i prevencije javno-zdravstvenih i društvenih problema te posljedica povezanih uz ovisnosti, od 15. studenog do 15. prosinca na nacionalnoj i lokalnoj razini obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti.

I na otoku Rabu u spomenutom razdoblju od 15. 11. do 15. 12. održat će se niz događanja u Županijskoj specijalnoj bolnici Insula, prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, OŠ Ivana Rabljanina i Srednjoj školi Markantuna de Dominisa.

Rab danas oglas

Riječ je o nizu savjetovanja za mlade i obitelji, edukativnim radionicama i prezentacijama za učenike obiju škola, te stručnim predavanjima. Cijeli program možete pogledati na plakatu.

Na otoku Rabu u Županijskoj specijalnoj bolnici Insula već 55 godina djeluje Odjel za bolesti ovisnosti koji je drugi po broju bolnički liječenih ovisnika u Republici Hrvatskoj.

Na Odjelu se liječe oboljeli od bolesti povezanih s ovisnostima o alkoholu i različitim psihoaktivnim tvarima, a sve učestalije su i tzv. dualne dijagnoze te nefarmakogene ovisnosti (kocka, Internet i sl.).

Uz holistički pristup, kroz različite terapijske programe, interdisciplinarni i multiprofesionalni tim Bolnice pacijentima nastoji ponuditi nove i kvalitetnije sadržaje i stilove života imajući pritom u vidu njihovu psihičku, tjelesnu i duhovnu dobrobit.

Primjenjujući desetljeća iskustva u radu s ovisnicima, ali i njihovim bližnjima, ustanova se uključuje u razne javno-zdravstvene, edukativne i preventivne programe te niz godine aktivno sudjeluje u programu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

U suradnji s NZZJZ – Ispostava Rab, OŠ Ivana Rabljanina Rab, SŠ Markantuna de Dominisa Rab, Domom zdravlja PGŽ, Zavodom za hitnu medicinu, Udrugom Hepatos Rijeka i MUP-om Bolnica i ove godine priprema bogat program prvenstveno namijenjen djeci i mladima, ovisnicima i njihovim obiteljima, te liječnicima i drugim profesionalcima.

Cijeli program Mjeseca borbe protiv ovisnosti možete provjeriti putem link: https://www.bolnicarab.hr/hr/mjesec_borbe_protiv_ovisnosti/1396/11