Home Aktualno Učenici SŠ Markantuna de Dominisa projektni dan obilježili posjetama Toskani, Lici, Zadru i Ninu

Učenici SŠ Markantuna de Dominisa projektni dan obilježili posjetama Toskani, Lici, Zadru i Ninu

0
Učenici SŠ Markantuna de Dominisa projektni dan obilježili posjetama Toskani, Lici, Zadru i Ninu

Foto: SŠ Markantuna de Dominisa Rab

U sklopu projektnog dana, 1. razredi SŠ Markantuna de Dominisa Rab posjetili Liku, 2. razredi Zadar i Nin, a 3. i 4. Toskanu.

Projektni dan učenika 1. razreda u Lici

Dok su jedni bili u Dalmaciji i drugi u Toskani, učenici 1. razreda posjetili su Liku, gorsku regiju okruženu Velebitom, Velikom i Malom Kapelom te Ličkom Plješivicom.

Rab danas oglas

Učenici su u pratnji razrednica Marine Beg Umiljenović, Ive Maškarin i Anite Pahljina posjetili Kuću Velebita u Krasnu u kojoj su se upoznali s licem i naličjem Velebita – visinama i dubinama, florom i faunom, a svakako se među zanimljivostima nalaze posjet Lukinoj jami, upoznavanje života stanovnika Velebita te susret s medvjedom, risom i vukom, ali i jednom lisicom na livadi.

Na lokaciji Kosinjskoga vidikovca učenici su vidjeli Kosinjsku dolinu, jednu od najljepših dolina u Hrvatskoj, koja je ime dobila prema jednom od petorice braće koji je stigao u Hrvatsku – Kosjencu. Ondje su saznali o rimskim nalazištima i Japodima koji su živjeli na ovome području, te o ličkoj kapi. Osim toga, saznali su ponešto i o Kosinjskoj tiskari u kojoj je, kako se sve više čini, prije 540 godina tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Na ovome se području nalazi jela Car, jedna od najvećih jela u Europi visoka zavidnih 42,5 m i s opsegom od „samo“ 5,42 m.

Saznali su učenici i geografske posebnosti ovoga područja, posebno o Markovu ponoru gdje rijeka Lika ponire pod Velebit. Samu su rijeku Liku najbolje pak vidjeli s Kosinjskoga mosta izgrađenog 30-ih godina 20. stoljeća kojim su i prošetali.

Tijekom ove kraće i informativne pauze saznali su ponešto i o budućnosti područja – potapanju nekih naselja.

U Pećinskome parku Grabovača učenici su posjetili spilju Samograd, uređenu samo klesanim stepenicama za neostvareni posjet bana Khuena Hedervaryja 1903. godina. Iako je početni dojam bio zastrašujuć (biti na 100 metara ispod površine!), čist zrak bez alergena, ugodnih 8 stupnjeva (nakon vanjskih 28!), učinili su posjet nadasve ugodnim.

Nakon dana ispunjenog čistim zrakom, hodanjem i novim znanjima, učenici su vratili na Rab sa zadnjim zrakama sunca…

Posjet Zadru i Ninu

Učenici 2. razreda su 29. rujna, u pratnji nastavnika Marina Borića, Aleksandre Brmbote, Margarite Čutul i Luciana Borića, posjetili Nin i Zadar.

U Ninu su posjetili Muzej i kuću soli. Solana je stara preko 1500 godina, a posebna je po tome što se u njoj još uvijek, kao i nekada, ručno i uz pomoć prirode – sunca, mora i vjetra – proizvodi sol. O povijesti ove solane i načinu proizvodnje soli učenici su imali prilike podosta naučiti i uz odgledani dokumentarac.

Nakon toga je uslijedio razgled Nina uz licenciranog vodiča. Nin je kao grad malen, ali veoma povijesno značajan, još od drevnih Liburna, i učenici su imali prilike mnogo toga povijesnog naučiti, ali i prisjetiti se dijela gradiva kojeg su već u školi učili. Vrhunac razgleda, dakako, bio je posjet crkvici Sv. Križa, a ispred Branimirova kipa uslikali su i nekoliko zajedničkih fotografija.

Zatim je uslijedio posjet Zadru gdje su, uz zvuk poznatih morskih orgulja i ispred crkve Sv. Donata, mogli čuti o povijesnim znamenitostima grada Zadra. Uslijedilo je vrijeme za okrjepu, a vrhunac razgledavanja Zadra bio je posjet Kneževoj palači i izložbi „Zadar does Banksy“, gdje su učenici imali prilike upoznati se s time tko je Banksy, te s mnogim umjetničkim djelima Banksyja, maštom interpretirajući i komentirajući ih.

Sretni, zadovoljni, ispunjeni i umorni, vratili su se na Rab u večernjim satima.

Markantun osvaja Toskanu

Učenici trećih i četvrtih razreda su od 28. rujna do 1. listopada posjetili talijansku regiju Toskanu u pratnji ravnatelja Damira Paprića te profesorica Antonije Lupić, Jane Trapp, Dubravke Kolarević-Komarić, Maje Vumirović i Lane Jurković.

Nakon ranog buđenja, u četvrtak su prvo posjetili prekrasnu Pisu i njene znamenitosti, a preostale dane obišli su Sienu i San Gimigniano gdje su pojeli najbolji sladoled na svijetu te Firenzu s neizostavnom galerijom Uffizi. Za kraj su gradić Luccu razgledali na biciklima.

Oduševljeni su prekrasnom prirodom, kulturnim, povijesnim i geografskim znamenitostima cijele ove regije. Vidjeli su i naučili toliko novih stvari te su kući doputovali sa željom da se svakako vrate još jednom.

Izvor: SŠ Markantuna de Dominisa Rab

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime