Home Aktualno Proslava svetog Mateja u Mundanijama – radost susreta s božanskim liječnikom

Proslava svetog Mateja u Mundanijama – radost susreta s božanskim liječnikom

0
Proslava svetog Mateja u Mundanijama – radost susreta s božanskim liječnikom

Foto: Brankica Pahljina

Crkvicu svetog Mateja smještenu u središtu otoka Raba u četvrtak 21. rujna, i ujutro i poslijepodne, pohodili su župljani i hodočasnici na slavlje svetih misa u čast nebeskom zaštitniku svetom Mateju, apostolu i evanđelisti.

U koncelebraciji s rapskim svećenicima ove je godine euharistiju predvodio preč. dr. Slavko Zec, župnik Linardića na otoku Krku. Istaknuvši kako Crkva već preko 2000 godina živi od Matejevog evanđelja, s radošću se odazvao i zahvalio na pozivu da bude ovdje na taj blagoslovljeni dan.

Rab danas oglas

U svojoj je propovijedi istaknuo važnost svetog Mateja za Crkvu kao jednog od dvanestorice apostola, četvorice evanđelista i trojice sinoptika. A sam tekst evanđelja o Isusovom pozivu carinika Mateja, zapravo govori o njegovom vlastitom dubokom doživljaju koji mu je obilježio daljnji tijek života, ali i života mnogih drugih.

– „Istinsko obraćenje nikad ne ostaje u četiri zida, ono je primjetljivo i ono potiče druge, izaziva da poprave svoj život i krenu drugačijim putem…“- istaknuo je preč. dr. Zec te u nastavku protumačio razlog utjelovljenja druge Božanske osobe Isusa Krista, našeg duhovnog liječnika.

– „I mi se danas nalazimo u sličnoj situaciji. Uvijek imamo izazova koji nas čine potrebnima Isusa. Pitanje je samo našeg duhovnog senzibiliteta i upoznavanja istine s nama samima, s našom dušom i našom savješću…“ – rekao je, te objasnio  potrebu vođenja brige kako o tjelesnom, tako i o duhovnom zdravlju. U nastavku je pozvao na promišljanje o euharistijskom zajedništvu i svetim sakramentima pomirenja i bolesničkog pomazanja kao radosnim susretima s božanskim liječnikom koje ne valja propuštati i odgađati.

Molitvom nebeskom zagovorniku svetom Mateju za sve, pogotovo mlade i djecu, da nikad ne izgubimo osjećaj potrebe  Božjeg milosrđa, zaključio je svoju sadržajnu propovijed preč.dr. Slavko Zec.

Na kraju je župnik vlč. Josip Kosić srdačno pozdravio sve hodočasnike i domaćine te zahvalio svećenicima a posebno voditelju i propovjedniku preč. dr. Slavku Zecu na sudjelovanju. Zahvalu je uputio i svima koji su dali svoj obol u pripremi i proslavi slavlja te čestitao, a posebno onima koji slave imendan.

Druženje je u slavljeničkom raspoloženju nastavljeno ispred crkvice, tradicionalno uz slastice i piće osvježenja, a zatim u prostoru mjesnog doma, uz ponudu jela i pića i naše domaće glazbenike, do kasno u noć.

Autor: Brankica Pahljina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here