Home Vijesti 14. sjednicu OV Lopara obilježila žučna rasprava o zadnjoj točki dnevnog reda

14. sjednicu OV Lopara obilježila žučna rasprava o zadnjoj točki dnevnog reda

0
14. sjednicu OV Lopara obilježila žučna rasprava o zadnjoj točki dnevnog reda

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Nakon zatražene stanke od strane vijećnika kluba MODES-a, radi detaljnijeg uvida u materijale dostavljene tijekom sjednice, na kojima je, uz uvjetno mišljenje načelnika Zdenka Jakuca, vijećnicima na uvid dat i grafički prikaz s istaknutim koncesijskim površinama na kopiji katastarskog plana – prijedlog zaključka je u konačnici prihvaćen s pet glasova za i tri protiv.

Rab danas oglas

 

Da će biti prijepora oko završne točke, dao je naslutiti i sam početak sjednice, kada su pri usvajanju dnevnog reda upravo vijećnici kluba MODES-a zatražili njegovu izmjenu i to na način da se o 10. točki ne glasa, već da se žiteljima Lopara o tom pitanju omogući izjašnjavanje referendumom.

 

Od preostalih 9 točaka dnevnog reda, samo je Prijedlog davanja Suglasnosti na Sporazum s Gradom Rabom o izgradnji, opremanju i korištenju zajedničkog postrojenja za sortiranje odvojeno sakupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala na odlagalištu Sorinj, izglasan jednoglasno, dok su sve ostale točke izglasane u omjeru 5:3. Prihvaćen je tako i prijedlog II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Lopar, kao i prijedlozi Odluka o izradi Urbanističkih planova uređenja plaža Livačine i Rajske plaže.

 

I na aktualnom satu pitanja su postavljali uglavnom vijećnici kluba MODES-a. Vijećnicu Andreškić zanimalo je što je sa zemljišnim česticama u okruženju Sportske dvorane, hoće li ih Općina nastaviti otkupljivati, odnosno da li će dopustiti da ih otkupi netko tko ima gospodarske ambicije na tom području. Načelnik Jakuc je odgovorio kako Općina ne upravlja tim česticama, ali je jednu česticu već otkupila, te da su u prostornom planu na tom području definirani konkretni sadržaji sportske infrastrukture; igrališta za nogomet, rukomet, košarku i atletska staza te knjižnica, što svaki potencijalni zainteresirani kupac mora imati na umu.

 

Na pitanje vijećnika Joška Matahlije o tome kako Općina stoji po pitanju izgradnje dječjeg vrtića, načelnik Jakuc je odgovorio da Općina ima ishođenu građevinsku dozvolu, te da uskoro, do kraja veljače, kreće drugi krug natječaja za dodjelu sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), nakon čega bi, ukoliko se Loparu dodijele ta sredstva, trebala krenuti izgradnja vrtića. Ukoliko se pak to ne dogodi, onda će financije morati biti zatvorene na neki drugi način.

 

Vjećnika Olivera Pičuljana zanimalo je da li je došlo do pomaka po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na Golom otoku. Načelnik Jakuc mu je odgovorio kako unatoč nastojanju da s kolegom Nikolom Grgurićem dođe do nekog, što boljeg rješenja, još uvijek nije došlo do nikakvog značajnijeg pomaka po tom pitanju. Jakuc je također kazao kako su određeni ozbiljni investitori bili u Općini na sastanku te da su upoznati s aktualnom situacijom, s obzirom da ih je i Ministarstvo državne imovine obavijestilo o pregovorima koji su se vodili između Državnog odvjetništva, Grada Raba i Općine Lopar.

– “Ostaje međutim pitanje ima li Općina Lopar u skorom vremenu snage napraviti neki zajednički iskorak s Gradom Rabom u pravcu rješavanja tog problema, a moguće je i to da za godinu dana stigne rješenje arbitražnog suda koje bi tu priču privelo kraju”, kazao je Jakuc.

Pičuljan je iskazao svoje nezadovoljstvo činjenicom da ta arbitraža, koja se ne tiče samo imovinsko-pravnih odnosa na području Golog otoka već i granice između dviju lokalnih samouprava, već godinama stoji u ladicama Vlade Republike Hrvatske, te je zamolio načelnika da se čitav proces pokuša ubrzati.

 

Na upit vijećnika Josipa Matahlije o tome poštuju li se rokovi dovršenja nadogradnje zgrade Turističke zajednice Općine Lopar i uređenja multimedijalnog/interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine, direktor Turističke zajednice općine Lopar Marin Mušćo je kazao kako su građevinski radovi u završnoj fazi te da bi izvođač radova već tijekom idućeg tjedna trebao napustiti gradilište. Slijedi još unutarnje opremanje prostora, za kojeg je već nabavljena sva multimedijska oprema, pa je realno očekivati da će do 31. ožujka, kada je rok plaćanja zadnje fakture, radovi biti u potpunosti gotovi.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime