Home Vijesti Radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab odvijaju se u skladu s osnovnim planom

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab odvijaju se u skladu s osnovnim planom

0
Radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab odvijaju se u skladu s osnovnim planom

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Podsjetimo, u sklopu Drugog poziva za sufinanciranje i unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa, te u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ – prioritetne osi 7: Povezanost i mobilnost, Županijskoj lučkoj upravi Rab je za projekt Rekonstrukcije i sanacije luke Rab dodijeljen iznos od 36.530.000,00 kn.

Rab danas oglas

 

Dodijeljena sredstva namijenjena su za izgradnju sekundarnog zaštitnog lukobrana dužine 44 metra ispred hotela Arbiana te za rekonstrukciju 400 metara obale od novog lukobrana do Trga sv. Kristofora. Ovim zahvatom umanjit će se utjecaj juga i valova na akvatorij luke Rab, ali i zaštititi povijesna jezgra grada Raba od plavljenja mora, poboljšat će se maritimni uvjeti te će se osigurati pristajanje brodova u svim vremenskim uvjetima unutar luke Rab što će utjecati i na bolju prometnu povezanost otoka Raba s ostalim destinacijama.

 

Kako doznajemo od Nenada Debelića, ravnatelja ŽLU Rab, radovi se odvijaju zadovoljavajućom dinamikom u skladu s osnovnim planom. Trenutačno se izrađuju mlazno injektirani stupnjaci (MIS) kojima se homogenizira postojeće temeljno tlo ispod obale. Na taj se način zapravo postavljaju novi temelji postojeće obale bez potrebe za njezinim uklanjanjem, a od projektiranih 366 stupnjaka već je injektirano njih oko 220 te se očekuje da će do sredine veljače svi biti izvedeni. Stupnjaci se izrađuju metodom ubrizgavanja injekcijske smjese pod tlakom od 400 bara u morsko dno, a svaki od njih dužine je 8 metara što znači da će se ispod postojeće obale na dužini 400 metara injektirati 3.000 metara stupnjaka. Izvedeno je i visokotlačno čišćenje postojećeg obalnog zida te su na njemu izvedene prve tri kampade (sekcije) „plombe“.

 

Uskoro kreće priprema temelja za izradu novog lukobrana

Na mjestima na kojima dolaze utvrde gata – budućeg lukobrana, iskopan je dio maritimnog sedimenta, a izrađeni su i betonski blokovi gata koji su privremeno deponirani u blizini gradilišta.

 

U narednom periodu planira se nastavak izrade mlazno injektiranih stupnjaka, izvođenje plombi obalnog zida, te skidanje postojećeg partera obale uz pripreme za izradu novih instalacija i opreme obale. Krajem siječnja započet će zamjena materijala i priprema temelja za izradu lukobrana te će se početi slagati predgotovljeni montažni elementi uz njihovo preopterećenje kako bi se pratilo slijeganje tla prije montaže svih ostalih elemenata.

 

Očekuje se ubrzanje dinamike izvođenja radova

U koordinaciji između Županijske lučke uprave Rab, izvođača radova te stručnog građevinskog nadzora i voditelja građenja planirano je da se svi grubi građevinski radovi izvedu do početka turističke sezone kako bi utjecaj građenja čim manje utjecao na odvijanje turističke sezone. U ovom trenutku ne postoje razlozi da tijek izvođenja radova ne ide prema planu, a očekuje se da će se planirana dinamika i ubrzati zbog organizacije građenja.

Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments