Home Vijesti Kristina Ribarić među licenciranim provoditeljicama preventivnog programa LIONS QUEST vještine za adolescenciju

Kristina Ribarić među licenciranim provoditeljicama preventivnog programa LIONS QUEST vještine za adolescenciju

0
Kristina Ribarić među licenciranim provoditeljicama preventivnog programa LIONS QUEST vještine za adolescenciju

Foto: RabDanas

 

Edukaciju za trenerice organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Uredom ujedinjenih naroda za prevenciju droge i kriminaliteta (UNODC).

Rab danas oglas

 

Na taj način omogućava se uspješan nastavak implementacije ovog programa u Hrvatskoj te širenje na veći broj škola u svim regijama Republike Hrvatske. Izabrane trenerice stižu iz svih dijelova Hrvatske čime je osigurana pokrivenost i dostupnost programa diljem zemlje. Ovakav vid treninga trenera održan je po prvi puta u okviru ovog svjetski priznatog i poznatog preventivnog programa koji se provodi na svim kontinentima, u više od 110 zemalja.

 

Program LQ Vještine za adolescenciju znanstveno je utemeljen program prevencije za adolescente u dobi od 11 do 14 godina koji provode razrednici, a usmjeren je razvijanju socijalnih i emocionalnih vještina. S obzirom na uspješne rezultate programa u smanjenju uporabe sredstava ovisnosti i vršnjačkog nasilja, program se nalazi u američkoj i europskoj bazi znanstveno učinkovitih programa i zasad je jedini program te razine koji se sustavno implementira u naše škole. Evaluaciju su provodili stručnjaci sa Stanforda.

 

 

 

Provedba programa traje 40 sati, a provode ga razrednici. U razdoblju od studenoga 2019. do prosinca 2021. program je u potpunosti proveden u 35 osnovnih škola i jednoj ustanovi socijalne skrbi, u 64 razredna odjela s ukupno 1.201 učenikom. Nakon pozitivnih povratnih informacija, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać iskazala je interes za edukacijom dodatnih trenera, što je UNODC osigurao. UNODC u potpunosti snosi troškove edukacije trenera.

 

Edukaciju budućih trenerica održala je Marianne Jansson Fredriksson iz Švedske. Trening prate predstavnici UNODC-a Žana Glavendekić te viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić, ranije licencirana nacionalna trenerica.

 

Za kontinentalnu Hrvatsku buduće licencirane provoditeljice bit će socijalne pedagoginje Katarina Sikirić Lukić, Iva Ramljak, Ana Goršeta Marković, Karolina Bilokapić i Sanja Risek, a morski dio Hrvatske pokrivat će Stela Bakarčić, Ana Fabijan, Martina Dumančić Vranješ, Renata Buzdovačić i Kristina Ribarić.

 

Regionalne edukacije djelatnika osnovnih škola za provedbu programa provest će se putem županijskih stručnih vijeća prije početka naredne nastavne godine.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime