Home Vijesti “Borba Jedaja” Augusta Popijača i Maksimilijana Vučinovića odnijela pobjedu na 11. Festivalu skulpture u pijesku

“Borba Jedaja” Augusta Popijača i Maksimilijana Vučinovića odnijela pobjedu na 11. Festivalu skulpture u pijesku

0
“Borba Jedaja” Augusta Popijača i Maksimilijana Vučinovića odnijela pobjedu na 11. Festivalu skulpture u pijesku

Foto: RabDanas

 

Renomirani mladi umjetnici iz Hrvatske i svijeta, njih devet, tijekom četiri dana intenzivnog rada pod suncem jedne od najljepših plaža na svijetu, u specifičnim uvjetima interakcije s kupačima, dovršili su svoje maštovite pješčane kreacije koje su ove godine tematski bile vezane uz “Ratove zvijezda”.

Rab danas oglas

 

Pobjedu je, odlukom žirija, odnijela dinamična, razgranata skulptura impresivnih proporcija koja prikazuje Borbu Jedaja, rad kipara Augusta Popijača i Maksimilijana Vučinovića, drugo mjesto pripalo je Antei Biskupović i Roberti Mikelić koje su iz loparskog pijeska oblikovale mudrog “Yodu”, dok je trećom proglašena skulptura “Darth Vader” Valentine Rašan

 

Pobbjednička fotografija “Sandpunktura” autora Davora Šanića

 

U namjeri da ove privremene pješčane kreacije, podložne brzoj prirodnoj razgradnji, ipak ostanu trajno zabilježene, organizatori od samog začetka ovog jedinstvenog Festivala nagrađuju i najbolju fotografiju s temom loparskog pijeska. Ove je godine prvo mjesto pripalo Davoru Šaniću s fotografijom “Sandpunktura”, Marija Kordić potpisuje drugonagrađenu fotografiju “Sand Vader”, dok je trećom proglašena fotografija “Yoda Sand Master” Nade Pirc. Treba svakako spomenuti i to da je krajem svibnja na šetnici pored Rajske plaže, u budućem Parku skulptura, postavljena i prva manja replika prošlogodišnje pobjedničke “Gusjenice” Petra Popijača, kojoj će se u proljeće 2023. pridružiti i umanjena replika skulpture “Borba Jedaja”.

 

Fotografija “Sand Vader” Marije Kordić osvojila je drugo mjesto

 

Pri kraju svečanosti proglašenja pobjednika direktor Ureda TZ općine Lopar Marin Mušćo, najprije se u ime organizatora zahvalio prof. Zlatku Kauzlariću Ataču idejnom začetniku ovog Festivala te umjetničkoj voditeljici, akademskoj kiparici Pauli Banić, koja je ponovno na Rajskoj plaži okupila kreativan tim umjetnika, a zatim je poimence zahvalio i svim sudionicima 11. Festivala skulpture u pijesku.

 

Fotografija “Yoda Sand Master” Nade Pirc osvojila je 3. mjesto na natječaju za najbolju fotografiju

 

Prije završnog zajedničkog fotografiranja umjetnicima se obratio i načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc koji je izrazio svoje oduševljenje kreativnom energijom uloženom u ovaj site specific skulptorski projekt, istaknuvši njegovu nemjerljivu vrijednost u svjetskoj promociji loparskih pješčanih plaža. Zahvalivši umjetnicima koji su radili na skulpturama, svim suradnicima, fotografima, medijima, kao i organizatorima ove manifestacije, Centru za kulturu Lopar i Turističkoj zajednici općine Lopar, ne zaboravivši pritom spomenuti i loparske komunalce koji su svojim strojevima pripremili ovaj veliki atelje na otvorenom, Jakuc je 11. izdanje Festivala skulpture u pijesku proglasio zatvorenim.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime