Home Mozaik Klape Anima Arbae i Krijanca pjesmom darivale svoj Rab

Klape Anima Arbae i Krijanca pjesmom darivale svoj Rab

0
Klape Anima Arbae i Krijanca pjesmom darivale svoj Rab

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Ovaj koncert je dokaz kako je ljubav između Rabljana i klapskog pjevanja i dalje postojana i snažna.

 

Rab danas oglas

Ipak njihovoj želji, ustrajnosti i marljivo uvježbavanom suglasju, na sam dan koncerta pridodala se i ona nepredvidiva nebeska dionica, podarivši im, na radost mnogobrojne publike, blagu subotnju večer bez vjetra i hladnoće, večer kao stvorenu za opušteno uživanje u klapskoj pjesmi.

 

Nimalo pretenciozno, bez biografskih uvoda i kićenih konferansi, čitav je koncert bio posveta upravo klapskoj pjesmi  klapskom načinu i svemu onome što klapa kao takva znači u životu jedne zajednice.

 

Da večer započne s domaćim predznakom pobrinuo se poznati rapski čakavski pjesnik Željko Peran izrecitiravši najprije stihove svoje pjesme „Ča me tude drži“, a onda je prije svakog pjevanog seta, u jednako pitkom tonu, Peran nastavio iščitavati dijelove vrhunski napisanog eseja o klapama pokojnog pjesnika, pisaca, novinara i akademika Jakše Fiamenga.

„preci se naši nadviruju (iza planinskih visova) na nas, tražeći svoje biljege u pjesmama koje nastavljaju njihove živote i snove. Prate nas u vremenu koje su nam ostavili. Čine nas da zidamo svoj život poput prapovijesnih gomila. Da trajemo i da nas svojim darom klapska dalmatinska pjesma učvršćuje u vjeri da ni mi, ni ona, u vremenu nismo bez vremena. Da je život bonaca i kad nije. Da zato što nije bonaca upravo zato i jest život. Da smo svoji gdje jesmo. Da nismo uzalud na ovome svijetu. Da smo ljudi od pjesme. Krug od pjesme“, zapisao je među ostalim Fiamengo.

 

Bila je to večer koja je izvukla iz pjevača ono najbolje što u sebi nose, emociju koja iz njih izlazi u najljepšem obliku – kroz pjesmu.

A subotnji klapski koncert kojeg su zajedničkim snagama organizirale i otpjevale dvije rapske klape Anima Arbae i Krijanca, bio je upravo potvrda Fiamengovih riječi. Bila je to večer koja je izvukla iz pjevača ono najbolje što u sebi nose, emociju koja iz njih izlazi u najljepšem obliku – kroz pjesmu. Mogli smo čuti zaista jedan šaroliki program koji je ogledalo onoga što klape kroz svoje dugogodišnje postojanje rade. Od tradicionalnih pjesama u kojima se očituje sva ljepota življenja: od tugovanja i radovanja, preko skladanih klapskih pjesama koje govore o teškoćama života pomoraca i ribara, sve do obrada popularnih pjesama. Zaista za svakoga ponešto.

 

Ovaj koncert je dokaz kako je ljubav između Rabljana i klapskog pjevanja i dalje postojana i snažna. Klape obećavaju kako će i dalje voditi brigu o ovoj predivnoj baštini koja nas obvezuje tako što će nastaviti s predanim radom i u budućnosti, a ovim su koncertom ujedno uputili zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog koncerta, svim onim pojedincima koji kroz cijelu godinu prate ove dvije klape u njihovom radu, te posebna svojim obiteljima.

Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments