Home Vijesti Barbatska Gospa od Karmela | Pomirba ljudske slobode sa potpunim sebedarjem

Barbatska Gospa od Karmela | Pomirba ljudske slobode sa potpunim sebedarjem

0
Barbatska Gospa od Karmela | Pomirba ljudske slobode sa potpunim sebedarjem

Foto: RabDanas

 

Danas puno puta želimo samo ljudskim načinom postići nešto, mir srca, radost srca, a Bog nam po majci svojoj, po Gospi podcrtava kako do toga mira možemo doći samo molitvom, u trenucima kada osluškujemo Boga u našim životima, kada moramo stati i tražiti od Boga svjetlo, snagu

Rab danas oglas

I zato se već stoljećima ovaj puk utječe Gospi od Karmela, Mariji, za zaštitu, za utjehu, jer kod Marije je predivna ne samo snaga njezine vjere nego istančanost njezine ljubavi, i pomaže nam prepoznati i mirno prihvatiti svoja ograničenja i svoju krhkost. Pa i ovog 16. srpnja Barbat slavi suzaštitnicu svoje župe Gospu od Karmela. A mlade žene, odjevene u narodne nošnje, noseći kip Gospe kroz mjesto, s mještanima, gostima, prijateljima, pjevaju pjesme zahvale i tako se dašak prošlosti stapa s vremenom danas i daje nam da gotovo osluškujemo vječnost. Pjesma njihova, koja u sebi nosi ozbiljnost i razdraganu radost, gotovo budi cijelo mjesto iz obične svakidašnjice. I premda taj povijesni događaj koji se zbiva već stoljećima može izgledati kao da je osuđen na prolaznost i zaborav, u obredima Crkve pokazuje nam svoju dimenziju vječnosti.

 

 

Misno slavlje je ove godine predvodio vlč. Franko Markulić, rodom iz Barbata, koji je prije šest godina na blagdan Karmenice imao i svoju prvu, mladu misu, a u isto vrijeme vlč. Petar Kordić slavio je pedesetogodišnjicu svoga misništva. Vlč. Franko započeo je svoju propovijed, homiliju molitvom „Zdravo Marijo“, izgovarajući je vrlo osjećajno, te nastavio: „I radosno, od srca, pozdravljam sve prisutne, jer smo ovdje zajedno da razmislimo o dubini i ljepoti ovog današnjeg dana i što nam to Bog podcrtava po ovoj svetkovini baš svakome od nas. Nijedan od nas nije došao ovdje slučajno, svi smo tu iz jednog jedinog razloga da budemo blizu Gospi od Karmela, koja nam ukazuje na svoga sina Isusa, jer ne smijemo zanemariti ono što je za naše srce najpotrebnije: da svoju dušu, svoje srce, pa i svoje interese sjedinimo s Božjim interesima, a to su Bog i molitva. Danas puno puta želimo samo ljudskim načinom postići nešto, mir srca, radost srca, a Bog nam po majci svojoj, po Gospi podcrtava kako do toga mira možemo doći samo molitvom, u trenucima kada osluškujemo Boga u našim životima, kada moramo stati i tražiti od Boga svjetlo, snagu. I Marija kaže da je najveću radost našla u molitvi, koja je bila njena razonoda i bila je njezin odmor. To je danas nama najpotrebnije, da nam imperativ svakoga dana bude nalaženje vremena za molitvu. A majka Tereza kaže gdje je Marija tamo je nada, tamo je život, tamo je radost.“ – iz propovjedi.

 

 

A u župnoj kronici iz 1975. g piše o kipu majke Božje Karmelske: “Tadašnji barbatski župnik vlč. Mihovil Prendivoj, početkom lipnja 1975. godine zaputio se u Italiju (Tirol) u mjesto Ortisei blizu Bolzana, gdje je pronašao kipara i kip. Prema danim uputama kipar je dovršio kip. 10. srpnja iste godine, župnik je svojim autom (fićom) preko Ancone, trajektom prevezao kip do Zadra, gdje je plaćena carina u iznosu od 1200 tadašnjih novih dinara, te nastavio put prema Rabu – Barbatu. Novi kip je izrađen od lipovog drva, visok je 120 cm, a cijena mu je iznosila 425.000 talijanskih lira. Na blagdan je došlo 19 svećenika, a misno slavlje i blagoslov novoga kipa, kao biskupov delegat predvodio je tadašnji creski župnik i dekan preč. Valter Župan.”

 

 

Na kraju slavlja župnik, domaćin vlč. Krunoslav Boras zahvalio se svima na sudjelovanju, rapskim svećenicima, gostima fra Ivanu Gavranu, koji je i domaći, jer je prije službovao u župi Kampor, a danas je na službi u Crikvenici, te vlč. prof. dr. Tomislavu Zečeviću, profesoru na teologiji u Rijeci. Svoje čestitke su poslali i vlč. Tomislav Debelić, koji je rodom iz Barbata, danas u mirovini, te vlč. Frane Brozić, nekadašnji dugogodišnji župnik u Loparu i to mu je prva godina da nije sudjelovao na slavlju proslave blagdana Karmenice. Župnik vlč. Krunoslav zahvalio se Gradu Rabu, uputivši mu čestitke za nedavno formiranje svoje gradske vlasti, te se zahvalio i svima onima koji su pripomogli da slavlje bude dostojanstveno, radosno i sveto. I naravno predvoditelju vlč. Franku Markuliću, koji je našao vremena da dođe u svoje rodno mjesto i predvodi slavlje Karmenice, jer tu je započeo, krenuo u svoj novi život, putem svećeništva, a djevojčica Marija Frankić, koja  nosi ime Gospe i rođena je dan uoči blagdana, a na jesen kreće u I razred, predala je vlč. Franku košaru s barbatskim domaćim proizvodima, kako bi se prisjetio okusa svoga djetinjstva.

 

 

„Nek zapjeva s nama crkva cijela našoj Majci, Gospi od Karmela, zvijezdo mora, putokaz nam budi k luci spasa koju traže ljudi…, k molitvama našim pogled svrni, škapularom svojim nas ogrni“ iz stare, izvorne barbatske pjesme Gospi od Karmela.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime