Home Vijesti Smotrom miha i tradicijskih glazbala završen 5. Eko-etno fest u Loparu

Smotrom miha i tradicijskih glazbala završen 5. Eko-etno fest u Loparu

0
Smotrom miha i tradicijskih glazbala završen 5. Eko-etno fest u Loparu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

U svakom selu na otoku Rabu bilo je nekoć više aktivnih sviraca. Danas ih je svega nekoliko na čitavom otoku, no ohrabruje činjenica da među njima ima i mlađih pojedinaca. Štavljena ovčja koža, kanela/dulac i diple/prebiraljka, uz vještinu svirca, stvaraju prodoran ton i melodijske nizove koji nas vraćaju u neka gotovo zaboravljena vremena.

Rab danas oglas

Tijekom subotnjeg poslijepodneva posjetitelji su mogli obići sajam autohtonih proizvoda, a negdje iza 20 sati uslijedio je i središnji dio manifestacije, „Smotra miha“ praćena plesnim nastupima folklornih skupina i izvedbama vrsnih instrumentalista ne samo na mihu već i na drugim tradicijskim glazbalima.

 

Na početku smotre tradicijskih glazbala uz zvuke rapskoga miha brojnu je publiku pozdravila dječja folklorna sekcija Kulturno-umjetničkog društva San Marino, koje je osnovano 1998. godine s ciljem obnavljanja lokalne tradicije, ali neformalno djeluje još od 80-ih godina. Tradicija loparskih maškara, folklornog plesa i sviranja na mih brižljivo se od tada njeguje i prenosi na mlade Loparane, a članovi društva bilježe brojne otočke, regionalne i inozemne nastupe.

 

U svakom selu na otoku Rabu bilo je nekoć više aktivnih sviraca. Danas ih je svega nekoliko na čitavom otoku, no ohrabruje činjenica da među njima ima i mlađih pojedinaca. Štavljena ovčja koža, kanela/dulac i diple/prebiraljka, uz vještinu svirca, stvaraju prodoran ton i melodijske nizove koji nas vraćaju u neka gotovo zaboravljena vremena.

A da Rab doista ima mlade kojima je stalo do očuvanja duge tradicije zorno je pokazao Gabriel Guščić, najmlađi aktivni svirač miha na otoku koji od osnovne škole ustraje u usavršavanju svojeg umijeća. Nakon njega na pozornicu parka Kapić izašli su Loparski pučki pjevači, zasebna skupina pri Kulturno-umjetničkom društvu San Marino koja njeguje i na mlađe naraštaje prenosi stare loparske pučke napjeve. Njihovo specifično pjevanje u dijelu nastupa popratio je i legendarni rapski svirač miha Anđelko Brna.

 

Prethodnih godina na Eko-etno festu publika je imala prigodu slušati vrsne svirače miha sa susjednih otoka Cresa i Lošnja, a ove godine s Paga je stigao Darijo Šupraha. Ovaj paški svirač mišnjica, aktivni član KUD-a Družina iz Paga, već 34 godine nastupa na raznim manifestacijama i smotrama u zemlji i inozemstvu, po prvi se puta predstavio publici na Eko-etno festu u Loparu.

 

Uslijedio je nastup Stjepana Večkovića, člana Anambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, koji ne samo da svira 30-ak hrvatskih tradicijskih glazbala, već ih rekonstruira i izrađuje te vodi iznimno vrijedne seminare i radionice. Večković je i osnivač Centara za tradicijska glazbala Hrvatske i Hrvatskog gajdaškog orkestara, a u Loparu mu sena pozornici sjajnom vokalnom izvedbom pridružila supruga Kristina.

 

Publici se zatim solo nastupom prestavio ranije spomenuti legendarni rapski svirač na mih i inventivni izrađivač glazbala, Anđelko Brna koji se s mihom susreo još u ranoj mladosti kada je odlazeći na „tanci“ slušao stare svirce, a sviranjem se ponovno počeo baviti više od 30 godina kada je osnovan „Rapski tanac“ s kojim je 22 godine nastupao kao jedini svirač miha sudjelujući na brojnim manifestacijama i smotrama. Kao izvrstan solist svirao je i na međunarodnim festivalima, a zabljesnuo je sudjelujući u jednom od projekta Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

 

Za raznovrsnost tradicijskih glazbala na ovogodišnjem Eko-etno festu svojim su se nastupom pobrinuli i krčki svirači sopila Ivan Kosić i Zlatko Volarić, članovi Udruge sopaca otoka Krka koja okuplja sopce, kanture i sve ljubitelje krčke tradicijske glazbe, arhivira i promiče glazbu, održava škole sopnje i kanta te organizira Susret sopaca otoka Krka.

 

Loparane je na smotri predstavljao Bruno Škarić, jedini aktivni svirač miha u Loparu koji unutar Kulturno-umjetničkog društva San Marino nastupa od njegovog formiranja i do sada je sudjelovao na brojnim smotrama folklora u zemlji, te u inozemstvu. Škarić umijeće sviranja miha posljednjih godina prenosi na mlađe naraštaje u sklopu Škole miha čiji je voditelj.

 

U daljnjem tijeku smotre publika je imala prigodu čuti i kako zajedno zvuče mih pretvoren u bubanj  i gajde (dude) u izvedbi Anđelka Brne i Stjepana Večkovića s članovima Hrvatskog gajdaškog orkestra, kao i nastup izuzetno aktivne Folklorne sekcije Udruge SRK Tunera, koja se bavi očuvanjem tradicijskih zanata i folklora Supetarske Drage.

 

Publika je aplauzima nagradila sve nastupe glazbenika i folklornih društava na 5. Eko-etno festu, kulturno-glazbenoj manifestaciji održanoj u organizaciji Centra za kulturu Lopar, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Općine Lopar i Turističke zajednici Općine Lopar.

Prethodni članak 50. obljetnica male mature okupila vesele rapske 65-godišnjake iz VIII.c razreda
Sljedeći članak Rabljani darovali ručno izrađeni brodski dnevnik lošinjskom brodu-spomeniku, logeru “Nerezinac”
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments