Home Vijesti Spomenik pomorcu mogao bi krasiti novi zaštitni lukobran ispred hotela Arbiane

Spomenik pomorcu mogao bi krasiti novi zaštitni lukobran ispred hotela Arbiane

0
Spomenik pomorcu mogao bi krasiti novi zaštitni lukobran ispred hotela Arbiane

Foto: RabDanas

 {gallery}Pomorski kapetani{/gallery}

 

Rab danas oglas

Osim članova Udruge pomorskih kapetana, 8. redovnoj Skupštini, održanoj 2. veljače u Velikoj vijećnici Grada Raba, kao gosti nazočili su rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran i ravnatelj Lučke uprave u Rabu Nenad Debelić, a zbog pokrenute inicijative Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, vezane uz potrebu podizanja spomenika pomorcu u gradu Rabu, kao i za prikupljanje povijesne građe s ciljem izdavanja pomorskog zbornika otoka Raba, na skupštinu je bio pozvan i prof. Miljenko Domijan, naš renomirani povijesničar umjetnosti, savjetnik ministrice kulture i predsjednik Vijeća za kulturna dobra te donedavno dugogodišnji glavni državni konzervator.

 

Nakon što su usvojena Izvješća Nadzornog odbora o radu Udruge u 2018. godini, te Izvješće Izvršnog odbora o financijskom poslovanju, uslijedila je šira rasprava o predloženom Planu aktivnosti Udruge u 2019. godini. 

Naime, Udruga pomorskih kapetana otoka Raba sa svoja je 22 člana jedna od najmanjih, ali istovremeno i jedna od najaktivnijih udruga kapetana u nas, a pored redovnih aktivnosti, u 2019. godini sudjelovat će u obilježavanju bolne uspomene na stradanje rapskih srednjoškolaca u pomorskoj nesreći kod otočića Trstenika (27. travnja 1962.), zatim 7. listopada u obilježavanju bitke kod Lepanta, kao i u proslavi blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca.

 

Vezano uz spomenutu inicijativu za postavljanje spomenika pomorcu, povela se rasprava i o mogućoj lokaciji spomenika, pa je prof. Domijan, pozdravivši najprije inicijativu, i zahvalivši kapetanima na povjerenju i pozivu na skupštinu, kazao: „Pomorstvo i otok nedjeljiva su cjelina, a dostojanstvo vašega kapetanskog zanimanja u neku je ruku ugrađeno u baštinu ovoga grada. Imajući u vidu nasljedstvo koje nosite, pa i vezano uz nemjerljiv doprinos rapskih kapetana Svetoj alijansi u bitci kod Lepanta, vi ste zapravo živa baština ovoga otoka“, rekao je Domijan i nastavio: „Za pohvaliti je vaš zanos s kojim ste inicirali ideju o podizanju spomenika, a budući da smo već ranije neformalno razgovarali o problemu izbora mjesta na kojem bi spomenik danas-sutra trebalo postaviti, najprikladnijom nam se tada učinila ideja njegove impostacije na rapskom lukobranu ‘Pumpureli’. Time bi se na efikasan način izbjeglo opterećivanje povijesne jezgre u kojoj bi doista bilo teško naći prikladnu poziciji i zbog dostojanstva spomenika, ali i zbog mogućih administrativnih poteškoća. 

Ipak, imajući u vidu nove okolnosti vezane uz najavljene nove faze radova na rekonstrukciji luke Rab, kazao je Domijan, posebno u onom dijelu koji se odnosi na gradnju manjeg zaštitnog lukobrana kod hotela „Arbiane“, čini se da bi bilo idealno, u suradnji s budućim projektantom, upravo tamo predvidjeti i postavljanje spomenika rapskim pomorcima. Spomenik bi tamo bio pristupačan, dodirljiv, i dovoljno istaknut,” kazao je Domijan.

Vezano uz samo oblikovanje spomenika, iz perspektive današnje likovnosti, prof. Miljenko Domijan sugerirao je izbjegavanje antropomorfne figuracije koja je uvijek delikatna, i kao mogući prijedlog, sa snažnom simboličnom notom, naznačio skulpturu s motivom jedra iz opusa hrvatskog kipara i akademika Šime Vulasa.

 

O planiranim radovima u rapskoj luci članove Udruge opširnije je upoznao ravnatelj Lučke uprave u Rabu Nenad Debelić.

„Priprema projektne dokumentacije za tu fazu rekonstrukcije luke Rab u kojoj se planira izgradnja zaštitnog lukobrana ispred hotela Arbiana i rekonstrukcija dijela obale sve do Trga sv. Kristofora, je pri kraju, i trebala bi tijekom veljače biti upućena na kontrolu i predprijavu prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a onda računamo da bi u ovoj godini mogli imati i odobravanje sredstava. Tek nakon toga slijedi priprema natječajne dokumentacije, a mogući početak radova teško je očekivati prije kraja turističke sezone 2020. godine“, kazao je Debelić. 

Temeljem tih informacija proizlazi da za donošenje odluke o izgledu spomenika kao i o tome da li u njegovu nabavu ići putem natječaja ili bez njega, ima još dovoljno vremena.

 

Na kraju rada osme redovne skupštine, okupljene je članove Udruge srdačno pozdravio i rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, najprije pohvalivši dobro pripremljen rad Skupštine, te inicijativu oko podizanja spomenika pomorcima kao i ideju o potrebi tiskanja zbornika koji bi trebao obraditi povijest pomorstva na otoku.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime