Home Najave ProGEO-Hrvatska i POU Rab – Obilježavanje Dana asteroida u gradu Rabu / Petak 30.6.2017.

ProGEO-Hrvatska i POU Rab – Obilježavanje Dana asteroida u gradu Rabu / Petak 30.6.2017.

0
ProGEO-Hrvatska i POU Rab – Obilježavanje Dana asteroida u gradu Rabu / Petak 30.6.2017.

Foto: Izvor: POU Rab

Dan asteroida usmjeren je prema poticanju svijesti o asteroidnoj opasnosti, ali glavni cilj potaknuti pojačano istraživanje s ciljem ubrzavanja otkrivanja asteroida većih od 140 m za 100 x, to jest da bi se broj novootkrivenih približio cilju od 100.000 godišnje tijekom idućih 10 godina! Tek tada ćemo poznavati većinu asteroida koji potencijalno prijete Zemlji. Također treba otkriti rizične parametre njihovih putanja, kako bi se izbjeglo da neuspjelim mijenjanjem putanje u stvari asteroid dovedemo u novu kolizijsku putanju. Dan asteroida pokrenuli su 2014. godine dr. Brian May (gitarist grupe The Queen i doktor astrofizike), astronaut Rusty Schweickart (letio u Apollu 9), Danica Remy iz Fondacije B612, i njemački filmski režiser Grigorij Richters. Generalna skupština UN-a je 2016. godine proglasila 30. lipanj za Međunarodni dan asteroida. Međunarodni Dan asteroida svake godine dobiva veći zamah, 2016. godine obilježen je u 72 države, a ove se godine priključila i Hrvatska s programom koji se odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu i u zimskom kinu na Rabu. Nosilac organizacija je Hrvatska udruga za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska koja u sklopu svojih popularizacijskih aktivnosti sudjeluje u organizaciji Festivala znanosti, a 2010. i 2011. bila je organizator Europske Noći istraživača u Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana asteroida u Infocentru geopark Rab

Obilježavanje Dana asteroida organizira udruga ProGEO-Hrvatska u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab u gradu Rabu, i u suradnji s Tehničkim muzejem Nikola Tesla u Zagrebu.

Rab danas oglas

Program u Rabu, koji će se održati u Infocentru geopark Rab, vodi stručna voditeljica Ana Marija Tomša.

Prethodni članak Svečani prijem na Pantovčaku: “Ostvareni povijesni politički ciljevi, ali izgubljen pogled na čovjeka i njegovu egzistenciju”
Sljedeći članak Jubilarna 20. kajakaška regata u Runoviću – 20 godina sportske suradnje između KK “Rab” 83 i KK “Mračaj”
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments