Home Vijesti Krizma u Barbatu, župa sveti Stjepan

Krizma u Barbatu, župa sveti Stjepan

0
Krizma u Barbatu, župa sveti Stjepan

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Krizmanica Ana Katarina Travaš pozdravila je oca Biskupa pitanjem: “Tko smo mi? Ni svjesni niste koga ste došli krizmati! Kada bi ste pitali naše nastavnike iz osnovne škole, oni bi Vam rekli da smo dobri i loši ujedno, generacija nemogućih, neposlušnih, izgubljenih, a opet dragih, dobrih, kreativnih. Stekli bi dojam da mnogima od nas ništa nije sveto, važno, vrijedno, da je za neke, uzaludan svaki govor, opomena, trud, uvjeravanje. 

Kad bi zapitali prolaznike kraj kojih prolazimo idući u školu, oni bi vam rekli da smo neodgojeni, ne pozdravljamo, ponašamo se kao da je sve naše, ničije, svačije.

Rab danas oglas

Kad bi pitali naše roditelje oni bi vam malo uljepšali sliku. Mamina i tatina djeca su uvijek dobra i kad su neposlušna, prgava, kada starijima odgovaraju na svaku, kada žele slobodu unatoč svemu.“ Otac biskup je pozorno slušao riječi Ane Katarine koja je nastavila: “Tko smo mi? Mi bi Vam mogli reći da smo djeca svojih roditelja koji imaju različite stavove o životu, vjeri, vrijednostima kojih se ponekad i ne drže: vjernici – a u crkvu ne dolaze redovito, kojima je Bog na prvom mjestu, ali i na zadnjem, kojima je molitva potrebna u nevolji, a kad je sve dobro nepotrebna. Mi smo djeca svoga vremena, takvi kakve su nas odgojili. Oni su nam uzor u svemu, u onom što je plemenito i dobro, pa tako i u onom što je loše.

A mi kažemo da smo skloni na „ludi provod“ i kajanje, da ima u nama istine i laži. Mi smo začuđeni, velikih očiju, kao djeca pred izlogom slatkiša. Toliko nam se toga nudi i svi tvrde da je njihovo jedino dobro i ispravno. A papa Ivan Pavao II je rekao: “Vi ste nada svijeta! Vi ste budućnost Crkve i naroda!“ Mi to i jesmo, mi to želimo, te Vas molimo za blagoslov da po Duhu Svetom zadobijemo milosti sedam njegovih darova.”

A otac Biskup se u svojoj homiliji osvrnuo na četrdeset dana u korizmi koji nam moraju trajati čitav život, i to svakim danom iznova. Samo ako znamo za vječno, nerazorivo, smoći ćemo snagu, za svaku žrtvu, ispunjenje dužnosti i strpljivost u svom životu. I zato nam je potreban i duhovni život jer zemaljske i vječne vrijednosti zahtijevaju istu brigu, trud i predanost. U ovom zemaljskom životu odlučuje se stoga ujedno i naš vječni život.
Nakon riječi oca biskupa Ivice, ispovijesti vjere, podijeljen je sakrament Potvrde, te su krizmanici, a i njihovi kumovi bili vidljivo opušteniji.

Na kraju svete euharistije gospođa Draženka Pičuljan je pozdravila i zahvalila ocu Biskupu u ime župe i roditelja krizmanika na podijeljenom sakramentu, te između ostalog i rekla: “Danas su pred Vama svjedočili svoju vjersku zrelost i spremnost svjedočenja i življenja svoje kršćanske vjere. Sakramentom potvrde naši krizmanici su uvedeni u zajednicu onih koji i drugima mogu pomoći ostati na putu prema vječnome životu.“ Roditelji krizmanika su predali košaru rapskih proizvoda, te rapsku tortu u obliku golubice kao poklon na sjećanje njegovog boravka u našem Barbatu.

A mi molimo za naše mlade da među mnogim nazorima o svijetu u današnje vrijeme, u toj zbrci različitih mišljenja pronađu upravo ono što je zaista istinito i ispravno.

Prethodni članak Uživanje u besprijekornoj izvedbi svečanog rođendanskog koncerta Folklornog društva „Rapski tanac“
Sljedeći članak Tribina HMDCDR 2005 – 2017 / Petak, 10.3.2017. u 19,30h – velika vijećnica Grada Raba
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments