Home Vijesti Javni poziv za popisivanje arheološke i etnografske građe na području Lopara

Javni poziv za popisivanje arheološke i etnografske građe na području Lopara

0
Javni poziv za popisivanje arheološke i etnografske građe na području Lopara

Foto: Izvor: Centar za kulturu Lopar

JAVNI POZIV

POPISIVANJE ARHEOLOŠKE I ETNOGRAFSKE GRAĐE

Dragi mještani,

ukoliko u svojim domovima čuvate arheološku, etnografsku ili drugu vrijednu građu (fibule, ulomci amfora ili dr. keramike, antički novac, stakalca, razno oruđe, stare narodne nošnje, tradicionalne maske, razni uporabni predmeti, zapisi i sl.) koja do sada nije popisana, molimo Vas da nas kontaktirate kako bismo ju mogli dokumentirati:

  • CENTAR ZA KULTURU LOPAR
  • Lopar 248, Lopar
  • czk@lopar.com
  • 775-392; 099/814-0712
Rab danas oglas

Unatoč iznimno bogatoj kulturnoj baštini, na čitavom otoku Rabu još uvijek nije osnovana niti jedna muzejska ustanova kao centralna ustanova za skrb o toj baštini, a u samome Loparu ne postoji niti galerijski ili drugi izložbeni prostor. Unatoč individualnim naporima, loparska baština u nedovoljnoj je mjeri istražena, valorizirana, adekvatno zaštićena, prezentirana javnosti te turistički valorizirana. 

Od strane Konzervatorskog odjela u Rijeci, Instituta za arheologiju, Udruge za arheološka istraživanja i promidžbu arheologije Kvarnera aIPAK i dr. posljednjih su godina, u okviru različitih projekata, istraženi (ili dijelom istraženi) pojedini segmenti loparske kulturne baštine, a Ministarstvu kulture RH upućeno je nekoliko prijedloga zaštite tj. upisa u Registar kulturnih dobara RH. 

U suradnji sa stručnim suradnicima, arheološka i etnografska građa dijelom je popisana i stručno obrađena, a nastavak navedenih aktivnosti je nužan kako bismo stvorili preduvjete za njenu valorizaciju i prezentaciju javnosti, odnosno stalan izložbeni postav.

Uz doprinos očuvanju i zaštiti kulturne baštine, ovaj projekt iznimno je značajan i u smislu razvoja kulturnog turizma koji je na otoku Rabu još uvijek u povojima.

Prethodni članak Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Raba u 2017. godini
Sljedeći članak Svečano obilježavanje 25. obljetnice odlaska 1. i 2. satnije rapskih branitelja na ličko ratište
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments