Home Vijesti Vijenci i svijeće u povodu blagdana Svih svetih

Vijenci i svijeće u povodu blagdana Svih svetih

0
Vijenci i svijeće u povodu blagdana Svih svetih

Foto: Foto: RabDanas

Dan ranije, u nedjelju 30. listopada, položeni su vijenci i zapaljene svijeće i u podnožju obeliska na središnjem dijelu spomen-groblja žrtvama talijanskog fašističkog konc-logora u Kamporu na Rabu. U ime Grada Raba to su učinili gradonačelnik Nikola Nikola Grgurić i predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, u ime Državnog zbora i Vlade Republike Slovenije, Uroš Prikl, zastupnik u slovenskom parlamentu te Gregor Ivanušič i Alenka Loboda, viši savjetnici u Ministarstvu za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Republike Slovenije.

Vijenac Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj položio je u ime veleposlanice dr. sc. Smiljane Knez, njezin zamjenik dr. Marko Rakovec, u ime Logorskog odbora Rab – Gonars predsjednik Odbora Herman Janež mlađi, te u ime Udruge antifašista otoka Raba Ivica Lupić i Rosanda Krstinić – Gušćić.

Rab danas oglas

Okupljenima su se na ovoj komemorativnoj svečanosti obratili; Herman Janež, Uroš Prikrl i rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

Gosti iz Slovenije, između ostalog, zahvalili su se Gradu Rabu i gradonačelniku Nikoli Grguriću na brizi koja se posvećuje ovom spomen-groblju izgrađenom u Kamporu 1953. prema projektu slovenskog arhitekte Edvard Ravnikar, a koje je stalni podsjetnik na ratne strahote drugog svjetskog rata. Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić zahvalio im se na njihovom dolasku, podsjetivši još jednom kako se ovdje dogodio zločin nad nedužnim ljudima koji se ne smije zaboraviti u prvom redu da se nešto slično nikada više ne bi ponovilo.