Home Vijesti Uz nazočnost brojnih gostiju održana Svečana sjednica povodom Dana Grada Raba

Uz nazočnost brojnih gostiju održana Svečana sjednica povodom Dana Grada Raba

0
Uz nazočnost brojnih gostiju održana Svečana sjednica povodom Dana Grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Priredili: Damir Ćopić i Ivica Hodak

 

Rab danas oglas

Predsjednik GV gospodin Željko Peran potom je u ime Grada Raba pozdravio sve koji su svojom nazočnošću uveličali ovu svečanost, a od istaknutih gostiju posebno su od strane voditeljice pozdravljeni izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Borić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnik Lucijan Vukelić, pomoćnica ministra PPI Jadranka Fržop, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, njegov zamjenik Tomislav Dundović, predsjednik GV Grada Bakra Milan Rončević, gradonačelnik Koenigsbrunna Franz Fiegl, zamjenici gradonačelnika Kočevja Roman Hrovat i Predrag Baković, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, te načelnik i predsjednik OV Općine Lopar Alen Andreškić, odnosno Damir Paparić. Poseban pozdrav upućen je gospodinu Erwinu Schoeferu koji je prije točno 20 godina bio glavni inicijator uspostavljanja prijateljskih veza između gradova Koenigsbrunna i Raba, te predstavnicima „Dubrovačkih trombunjera“ s kojima večeras Udruga Rapskih samostreličara potpisuje Povelju bratimljenja.

Potom je pozdrav upućen i dobitnicima Javnih priznanja Grada Raba za 2016. godinu, a to su: malonogometna ekipa UDVDR ogranak Rab, uljara Dočić, uljara Sušić, gostionica Gožinka, Ivan Mikelić i Mirko Mikelić. Na kraju su s govornice pozdrave primili i domaćini: gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, zamjenik Denis Deželjin, predsjednik GV Grada Raba Željko Peran, sve vijećnice i vijećnici, bivši gradonačelnici, provikar Župe Rab velečasni Anton Depikolozvane, kao i svi ostali uzvanici i gosti. Uz brojne brzojave, čestitka povodom Dana Grada stigla je i od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon pozdravnih govora, Bodulsku baladu otpjevali su članice i članovi Mješovitog zbora Refuli, a potom se prisutnima obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić:

Dame i gospodo, cijenjeni gosti i uzvanici, poštovani dobitnici nagrada Grada Raba, dragi gosti iz prijateljskog grada Koenigsbruna, s kojim ove godine obilježavamo 20-tu godišnjici potpisivanja povelje o prijateljstvu, drage Rabljanke i Rabljani, još jednom Vas najtoplije pozdravljam i zahvaljujem što ste svojom prisutnošću uveličali ovaj dan i time odali priznanje Rabu – gradu koji je zahvaljujući svojoj povijesti, kulturi, tradiciji i karakteru bio i ostao neiscrpna inspiracija i utočište kako za Rabljane tako i za brojne posjetitelje.

1075. godine, na današnji dan, vjera u Sv. Kristofora, svog zaštitnika, kojeg i dan danas posebno štujemo i slavimo, spasila je Rabljane od napada Normana. Vjera je tada pokazala svoju snagu i vjera je ono što uvijek nosimo u sebi. Vjera u dobro, u ljude, u budućnost, u naš grad i otok.

Svojom poviješću možemo se ponositi. O njoj su ispisane knjige, opjevani stihovi, podignuti spomenici. Ona nam daje vjetar u leđa za daljnji rad, a na nama je planiranje i građenje budućnosti.
Rab je sada prepoznatljiv kao turistička destinacija koju hvale svjetski mediji, a njegovu kvalitetu potvrđuju brojne do sada osvojene nagrade na državnoj i međunarodnoj razini kao i rezultati turističkih sezona iza nas. Za ta su postignuća zaslužna kulturna i prirodna obilježja, ali prvenstveno ljudi. Vi, drage Rabljanke i Rabljani, i svi oni koji žive Rab.

Njegov se izgled kroz godine mijenjao, napredovao je u svim segmentima društvenog života i postao otok visokog standarda. Trudimo se podizati tu ljestvicu i ne zaostajati, već stajati uz bok najuređenijim europskim odredištima. S druge strane želimo zadržati one tradicionalne vrijednosti i prirodne blagodati koje su u današnje vrijeme sve rjeđe, pa su stoga i sve cjenjenije.

Protekla godina rada obilježena je saniranjem financijske situacije što je vidljivo u svim izvještajima prema kojima je ostvaren suficit od 3,7 milijuna kuna, te se koristi za pokriće gubitka iz prethodnih godina. Suficit je rezultat povećanja prihoda poslovanja ažurnijom naplatom, te smanjenja rashoda poslovanja, posebno materijalnih rashoda, troškova reprezentacije, troškova za zaposlene i drugog. Obveze Grada Raba smanjene su gotovo za polovicu u odnosu na evidentirane obveze prilikom preuzimanja dužnosti Gradonačelnika, čime osiguravamo startnu poziciju za osjetljiviji rast i razvoj u godinama koje nam dolaze. Rad i inovativnost su naš vodič i ne smijemo stati, ne smijemo dopustiti da se ne iskoriste svi potencijali. Ne smijemo dopustiti da nas razne krize, nedaće i nesloga spriječe u ostvarenju cilja Raba kao turističke destinacije, ali i kao ugodne životna sredine. Veselimo se svim domaćim i stranim investitorima koji doprinose unapređenju otoka, jer Rab treba stvarati i otvarati nova radna mjesta.
Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić

Rab mora i može živjeti i izvan turističke sezone u što smo se uvjerili i za vrijeme božićno – novogodišnjih praznika kada smo Trgu Municipium Arba nakon dugo vremena udahnuli blagdanski duh. Male promjene daju ohrabrenje i poticaj većim poduhvatima i kao što sam na samom početku spomenuo, vjeru u sebe, u ljude, u otok. S posebnim zadovoljstvom ponovno čestitam svim dobitnicima nagrade Grada Raba. Vi ste primjer da se trud isplati, a vaš rad nastavlja ispisivati stranice već bogate povijesti. Dragi prijatelji, dragi gosti i uzvanici, dozvolite mi da Vam ovom prilikom čestitam i Dan pobjede nad fašizmom, kao i Dan Europe, te još jednom čestitam Dan Grada Raba.“

Pokloni prijatelja iz Königsbrunna

Nakon gradonačelnika Nikole Grgurića, skupu se prvi obratio gradonačelnik prijateljskog Grada Koenigsbrunna Franz Feigl kojemu je ovo prvi susret s otokom i gradom Rabom i kako je kazao, potvrdilo se ono što je o Rabu prije nepuna dva tjedna u Koenigsbrunnu slušao na predavanju prof. Miljenka Domijana. Grad i otok su doista prekrasni.

Gradonačelnik Feigl iskoristio je priliku i uručio Gradu Rabu dva lijepa poklona. Istina, kazao je Feigl, jedan od tih poklona, stanica za punjenje e-bicikla koja je preduvjet veće elektromobilnosti, bit će službeno predana na odredištu u rapskoj luci u utorak, 10. svibnja, a ovaj simbolični poklon samo je potvrda da ćemo to uistinu učiniti. U njemu se, naime, nalazi kabel za spajanje stanice na električnu mrežu i ključ e-bicikle.

Za drugi poklon, koji podsjeća na zajedničke povijesne korijene Königsbrunna i Raba iz doba rimskog cara Oktavijana Augusta, najzaslužniji je gospodin Dieter Bless, nekadašnji zamjenik gradonačelnika Königsbrunna, koji je zahvaljujući istraživanju katedrale u Augsburgu iz 2010. uspio doći do replike prikaza otonskog ciklusa freski s likom sv. Kristofora, iz perioda između 1065. i 1178. godine. Za taj se prikaz pretpostavlja da je najstariji takve vrste. Gospodin Bless potrudio se na temelju izuzetnih europskih prijateljskih odnosa od 1996. između Raba i Königsbrunna od Bavarskog državnog zavoda za zaštitu spomenika ishoditi ekskluzivno pravo za dodjelu replike prikaza sv. Kristofora Gradu Rabu.

Prisutne je potom pozdravio i obratio im se i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Drago mi je, rekao je između ostalog, što ste na današnjoj svečanoj sjednici pozdravili i sve bivše gradonačelnike Raba. Svi su oni zajedno, zahvaljujući kontinuitetu, realizirali brojne, po Rab veoma značajne projekte. Kazao je da Rab ima velike potencijale za daljnji i još brži razvoj. Spomenuo je i novi natječaj vezan uz prodaju dijela „Imperiala“ vjerujući da će se naći dobar kupac, strateški partner i ulagač. O tom poslu Rabljani moraju biti stalno i iscrpno informirani, naglasio je Butković. Dosadašnji rad Uprave tvrtke ocijenio je uspješnim što dokazuje i činjenica da će kroz koji dan svoja vrata otvoriti obnovljeni i adaptirani hotel „Padova“ u što su uložena značajna sredstva.

Rabljanima je u ime župana Komadine Dan Grada Rab i Dan pobjede, uz želju za još kvalitetnijim isticanjem brojnih atributa otoka Raba, njegove prepoznatljivosti u nas, u Europi i u svijetu, čestitao predsjednik Skupštine Primorske-goranske županije Erik Fabijanić, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, čestitke je žiteljima Grada Raba uputio saborski zastupnik Josip Borić, uvjeren kako će i uz podršku ovdje prisutnog ministra Butkovića, otoci učiniti daljnji iskorak prema još sigurnijoj i kvalitetnijoj prometnoj povezanosti s kopnom. Želimo da nas država potporama, subvencijama više pomaže, uvažavajući sve specifičnosti i potrebe otočnog života, kazao je Borić.

Gradonačelnik Grgurić i predsjednik GV Peran uručili su potom gradska priznanja i nagrade.

Za posebno vrijedne rezultate u razvoju društvenih odnosa te očuvanju digniteta i vrijednosti Domovinskog rata, malonogometnoj ekipi UDVDR – Ogranak Rab uručena je Nagrada Grada Raba. Za posebno vrijedne rezultate u očuvanju i promicanju tradicijskih vrijednosti maslinarstva nagrađene su uljare Dočić i Sušić. Za izuzetne rezultate i naročiti doprinos u razvoju Grada na području ugostiteljstva i turizma, Plaketa Grada Raba uručena je vlasnicima gostionice Gožinka obitelji Kurelić, dok su za izuzetne rezultate i naročiti doprinos u razvoju Grada na području ugostiteljstva i obrazovanja Plakete Grada Raba dodijeljene Ivanu Mikeliću i Mirku Mikeliću, koji se u ime nagrađenih zahvalio za ova priznanja.

Za kraj, Mješoviti pjevački zbor Refuli, izveo je Odu Rabu Ljube Stipišića Delmate, a potom je druženje nastavljeno na terasi Grand hotela Imperial.

Večeras fešta na Trgu sv. Kristofora

Zabavni program će započeti u 18 sati na Trgu sv. Kristofora, uz nastupe Folklornog društva Rapski tanac, Folklorne sekcije Udruge umirovljenika otoka Raba i ženske plesne skupine Zimzelenke iz Udruge umirovljenika Kočevja. Rapski samostreličari održat će svoj tradicionalni viteški turnir, nakon kojeg ćemo se zabaviti uz glazbeni sastav Venus i gastro ponudu Imperiala d.d.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime