
Foto: SŠ Markantuna de Dominisa Rab
Nedavno je održan XX. Biser mora, jubilarni festival gastronomije, na otoku Braču (Supetar), odnosno međunarodno kulinarsko natjecanje i gastro festival koje je okupilo više od 600 sudionika iz 35 zemalja.
Među sudionicima našli su se vrhunski profesionalni kuhari, konobari te polaznici ugostiteljskih škola i učilišta koji se nadmeću u brojnim pojedinačnim i timskim kategorijama.
U timskom školskom natjecanju kuhara, u kojem su, iz rapske SŠ sudjelovale Nika Tadić (3.b THK) i Antonija Krešić (2.a kuhar), s mentorom Dinom Renićem, osvojena je brončana medalja. Zadatak je bio meni od 3. slijeda (predjelo, glavno jelo i desert), sa svakim jelom na dva tanjura, uz vremensko ograničenje od 110 min.
U juniorskom natjecanju konobara u miješanju tartar bifteka i dekantiranju vina sudjelovale su Elena Španjol Šimunelić (s mentorom Zlatkom Begom), Melani Gabrić (s mentorom Marinom Borićem).
Zadatak je bio dekantirati crno vino i zamiješati tartar biftek pred stolom gosta. Za pripremne radove na raspolaganju je 30 minuta, a nakon dolaska gostiju i smještaja gostiju za stol, natjecatelj ima 25 minuta za pripremu tartara i 15 minuta za posluživanje vina. Obje učenice su imale isti broj bodova i podijelile su 2. mjesto.
Izvor i foto: SŠ Markantuna de Dominisa Rab