
Foto: RabDanas
Krajem prošlog mjeseca, točnije 24. veljače 2025., na sam Svjetski dan barmena održalo se natjecanje pod nazivom Barmen Cup 2025. Ovo je natjecanje okupilo dvadeset i pet talentiranih barmena, a među njima se našao i naš Rabljanin, Mateo Jurešić, koji je imao najbolji nastup. Povodom tog uspjeha s njime i porazgovarali.

Mateo, možeš li nam opisati kako je izgledalo natjecanje?
Natjecanje je bilo u sklopu Barmen.hr-a u restoranu “El Rio” u Rijeci. U sklopu tog natjecanja je bila i “malena” edukacija vezana za trenutne trendove u svijetu miksologije koju držao Miroslav Medić (instagram: @liquid_community). Teško je opisati natjecanje bez da se bude prisutan na istom, tu se sklapaju doživotna prijateljstva, poznanstva i prilike. Osim mene, s Raba je bilo još petero natjecatelja: Denis Španjol, Andro Padovan, Helena Cazin, Damijan Mravić i Jolana Pičuljan.

Svojim si nastupom i performansom oduševio žiri i publiku. Kako je izgledao tvoj performans?
Iz moje perspektive nije bilo najbolje, ali izgleda da se sucima svidjelo, što je najbitnije. Oko prezentacije sam si dao najviše truda posto mi je priča vrtila oko “zero-waste” trenda. Napravio sam sirup od mlijeka od kojeg je nusprodukt bio svježi sir, uz pomoć limete i zelene jabuke od vina sam napravio supstituciju za kiselu komponentu u koktelu. Od soka naranče i limete sam napravio fake caviar koji sam obojao cvijetom plavog graška koji sam koristio za infuzirati Jameson, a od kore istih sam napravio parfem za aromatizaciju.

Na natjecanju ste imali slobodu kreirati svoj vlastiti koktel, no zadana pića koja ste morali koristiti su bila Jameson Whiskey i destilati destilerije Aura. Koji ili koje si destilate ti odabrao? Kakva su bila pravila natjecanja?
Pravila su bila jednostavna – trebalo je koristiti Jameson i bilo koji proizvod od Aure, sve ostalo je bilo slobodno kako bi barmeni mogli pokazati svoje vještine, umijeća i inovacije. Trebalo je napraviti dva identična koktela u roku od 7 minuta i objasniti sponzorima i sucima svoju viziju i inspiraciju. Koristio sam Jameson i Aura Fernet Amaro.

Kako si inače prolazio na natjecanjima ili sličnim prigodama?
Nakon osvojenog prvog mjesta na Wincentive Weeku u 11. mjesecu, motivacija je malo popustila pošto sam postigao određeni cilj koji sam si zamislio. Ali zbog podrške zaručnice, obitelji i kolega s posla motivacija i novi ciljevi su se vratili.

Tko ti je inspiracija, koga pratiš u svijetu miksologije?
Trenutno pokušavam pratiti naše područje, a tu se nalazi Dominik Bečvardi, Miroslav Medić, Dimitrije Vasiljev, Kevin Kos, Tomislav Biluš i ostali. Svatko od njih ima neki svoj stil, svoj pristup po kojem se razlikuju od drugih pa pokušavam pronaći isto takvu neku originalnost.

Sjećaš li se kako i kada si se zainteresirao za ovo zanimanje?
Inače sam bio dosta povučen i sramežljiv, a bio sam primoran upisati Ugostiteljsku školu za konobara, ali nekako sam se pronašao u ovom poslu i zavolio ga.

Ako ovoga ljeta želimo popiti neki tvoj koktel – gdje da se uputimo?
Ove godine se nalazim u novootvorenom The Beat baru u Arba Resortu gdje je ideja pokušati napraviti s vremena na vrijeme i neke dnevne signature koktele, a i u dogovorima sam s nekim privatnim objektima da napravimo kroz ljeto nekoliko gostovanja u večernjim satima.

Gdje se vidiš u budućnosti?
Još nekoliko godina se vidim za barom u Valamaru, pa polako prema voditeljskim pozicijama i F&B sektoru, možda otvoriti i svoj koktel bar po uzoru na Apothece u Rijeci od Dorijana Skoblara ili Vintage bar u Šibeniku od Tomislava Biluša.
Razgovarala: Andrina Perić FOTO: privatna arhiva i barmen.hr