
Foto: ŽSB Insula
Bolnička kuhinja Županijske specijalne kuhinje Insula dnevno pripremi oko 1000 obroka, a s novim uređajem za zbrinjavanje biootpada će sav otpad od hrane biti vraćen u prirodu.
Vodeći računa o održivijem poslovanju i smanjenju negativnih utjecaja na okoliš, među prioritetnim područjima ŽSB Insula su energetska učinkovitost te kružno gospodarenje resursima.
Zahvaljujući šezdesetpostotnom sufinanciranju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, bolnica je nabavila uređaj za zbrinjavanje biootpada OKLIN GG-CMO-50s koji je jučer postavljen u Centralnoj kuhinji.
Bez korištenja vode i stvaranja otpadnih voda, ovaj će uređaj otpad od hrane pretvarati u supstrat prve klase koji se vraća u prirodu, čime se ostvaruje jedan od ciljeva kružnog gospodarstva.
Bolnička kuhinja dnevno pripremi oko 1000 obroka za pacijente i djelatnike, stvarajući pritom i velike količine biootpada.
Uz pomoć novog električnog kompostera učinkovitost njegova zbrinjavanja uvelike će se povećati bez opterećivanja okoliša.
Izvor: ŽSB Insula