
Foto: RabDanas
Rapsko ulje Davora Andrića svoje mjesto je našlo među najboljima u svijetu! I to prvi puta u povijesti, Rab je u velikoj konkurenciji koja obuhvaća pet kontinenata i 57 zemalja na natjecanju Flos Olei. Ovo je ujedno i mali rapski prilog Kvarneru kao europskoj regiji gastronomije.
Flos Olei, poznat kao „Biblija za ekstra djevičanska maslinova ulja“, međunarodni je vodič u izdanju uglednog novinara i enogastronomskog kritičara Marca Oreggije, u suradnji s Laurom Marinelli, a objavljuje se u višejezičnim izdanjima.
U njemu se ocjenjuju ulja na temelju organoleptičkih svojstava, uz najstrože standarde stručnog ocjenjivačkog panela. Vodič Flos Olei odabire 500 najboljih maslinovih ulja među više od tisuću pristiglih uzoraka.

Cilj mu je poticanje kvalitete, promicanje izvrsnosti u proizvodnji maslinovog ulja te ponuditi referencu za kupce, trgovce i stručnjake.
Ulja prijavljena na Flos Olei prolaze strogi proces ocjenjivanja koji provodi međunarodni panel stručnjaka, predvođen Marcom Oreggijem. Degustacija se provodi metodom slijepog testa, pri čemu se ocjenjuju – aroma (intenzitet i složenost mirisnih nota), okus (ravnoteža između gorčine, pikantnosti i voćnosti) i postojanost (dugotrajnost i sklad okusa nakon kušanja).
Na temelju ovih kriterija, uljima se dodjeljuje ocjena na ljestvici od 80 do 100 bodova, a samo najbolja ulja ulaze u godišnje izdanje vodiča. Ulje Davora Andrića dobilo je ocjenu 86/100.
U ime redakcije portala, čestitamo Davoru Andriću na ovom iznimnom uspjehu!
Tekst: Lucian Borić, istra.hr, gastroholic.hr