Home Aktualno Tradicionalna, 18. po redu dobrovoljna akcija berbe lavande u Insuli okupila oko 150 sudionika

Tradicionalna, 18. po redu dobrovoljna akcija berbe lavande u Insuli okupila oko 150 sudionika

0
Tradicionalna, 18. po redu dobrovoljna akcija berbe lavande u Insuli okupila oko 150 sudionika

Foto: Sanjin Badurina Piloto

Uz skrb o mentalnom zdravlju i pružanje zdravstvenih usluga, Županijska specijalna bolnica Insula izdvaja se i po svom dugogodišnjem anti-stigma projektu “Umjetnosti dobrobiti”.

Naime, u cilju unaprjeđenja programa integrativne rehabilitacije i destigmatizacije osoba s duševnim smetnjama, 2007. g. na 0,7 ha poljoprivrednog zemljišta unutar bolničkog kompleksa posađeno je 7.000 sadnica lavande, a oronula zgrada nekadašnje električne centrale uređena je i prenamijenjena za potrebe sušenja lavande. Stara trafostanica i kućica davne namjene tako su inspirirale novu lavandinu kuću u kojoj su se odvijale slikarske i druge kreativne aktivnosti u suradnji s našom Udrugom književnih i likovnih stvaralaca ULIX te drugima. Uz to, tijekom pet godina lavandina kuća bila je središnje mjesto planiranja naših terapijskih vrtova u suradnji s prof. Winterbottomom sa Sveučilišta u Settleu i 200-ak studenata iz cijeloga svijeta.
Nasad lavande s vremenom je postao mala oaza za rehabilitaciju duše i tijela kojom je naglašen mediteranski ugođaj prostora te je izmijenjena vizura, ali i percepcija bolnice.

FOTO: Sanjin Badurina Piloto
Rab danas oglas

Shodno svojim afinitetima u okviru programa integrativne rehabilitacije pacijenti se tijekom godine uključuju u različite poslove povezane uz održavanje, berbu, sušenje i izradu različitih uporabnih i dekorativnih predmeta od lavande. Najzanimljivija aktivnost zasigurno je tradicionalna berba lavande koja je ove godine održana 5. srpnja. Uz osobe na liječenju i rehabilitaciji u bolnici i djelatnike, u berbi su sudjelovali i predstavnici lokalne samouprave, institucija te ostali zainteresirani.

Ova 18. po redu dobrovoljna akcija tako je u bolničkom polju okupila oko 150 sudionika koji su od ranih jutarnjih sati brali, povezivali u snopove i pripremali lavandu za sušenje te uživali u sinergiji boja i mirisa. Zajedničko druženje uz kavicu i osvježenje te ukusna marenda za sve berače potvrdili su naš moto umijeća malih koraka koji nas podsjeća da smo svi jednako važni i potrebni.

FOTO: Sanjin Badurina Piloto

Za uspomenu na mirisno mediteransko polje, svim beračima, kao i onima koji su o njima brinuli za vrijeme berbe, poklonjene majice koje je dizajnirao djelatnik bolnice Marino Umiljenović, a berbu je pratio i g. Sanjin Badurina koji je svojim sjajnim fotografijama ovjekovječio ovaj prekrasan dan te je većim dijelom zaslužan za ovaj foto prilog.

Županijska specijalna bolnica Insula izražava duboku zahvalnost svima koji su sudjelovali, kako u pripremnim aktivnostima, tako i u samoj berbi. Ovaj projekt ne samo da doprinosi rehabilitaciji pacijenata, već i značajno doprinosi destigmatizaciji mentalnih bolesti, promovirajući inkluziju i zajedništvo u lokalnoj zajednici.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime