Home Aktualno Samostalna izložba akademske umjetnice Mateje Rusak u Galeriji Rab

Samostalna izložba akademske umjetnice Mateje Rusak u Galeriji Rab

0
Samostalna izložba akademske umjetnice Mateje Rusak u Galeriji Rab

Foto: RabDanas

U ponedjeljak 15. srpnja 2024. u 21 sat održat će se otvorenje samostalne izložbe “Moja Rijeka” akademske umjetnice Mateje Rusak u Galeriji Rab u sklopu Rapskog likovnog ljeta u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab.

Umjetnica će se predstaviti s ukupno 13 djela izvedenih u kombiniranoj tehnici koji su nastali tijekom prošle i ove godine. Riječ je o recentnom ciklusu kojim umjetnica obilježava punih 10 godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak predstavljala mjesto življenja i studiranja u kojem je prirodno saživjela s novom okolinom i ljudima. Fascinirale su je riječke vizure – dizalice, luka, brodovi, beskonačna morska površina i obrisi otoka u daljini. U potpunosti joj je odgovarao karakter grada, temperament stanovnika te tempo i način života koji kao da su bili krojeni po njezinoj mjeri. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima.

O izložbi je viša kustosica Sonja Švec Španjol zapisala:

Ciklus od 13 radova formata 42×59,4cm izvedenih u tehnici kolaža na papiru s dodatkom perforacija predstavlja, kako sama umjetnica kaže, sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja. Sve ono osjetilno i emocionalno proživljeno te pohranjeno u vidu iskustava i uspomena, Rusak sažima, oblikuje i prenosi na površinu papira. Svi njezini dosadašnji ciklusi prirodno se nadovezuju jedan na drugi, bilo temom, tehnikom ili korištenim materijalima.

Djela namjerno ne nose nazive koji bi konkretnije naznačili sadržaj, jer je sav sadržaj utkan upravo tamo gdje ga promatrač treba pronaći i osjetiti – u energiji pojedinog rada. Oblici bude asocijacije na poznate vizure, boje nose duboku simboliku, komadići novinskih monotipija prenose i talože sve ono dubinski i iskonski proživljeno, a perforacije prizivaju autentično, meditativno i intuitivno u prvi plan. Kompozicije su kompleksne i slojevite, koloristički, taktilno i materično zasićene s puno dinamičnog i ritmičnog zbivanja, a opet usklađene i uravnotežene s naglašenom poetikom autorice koja je meditativnim pristupom i autentičnim izborom medija i gradivnih sredstava oslikala dubinu svoje duše.

Biografija umjetnice:

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje 2013. godine te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Do sada bilježi trinaest samostalnih izložbi. Sudjelovala je i na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih izdvaja: 2022. 9. hrvatski trijenale akvarela, HDLU – Meštrovićev paviljon, Zagreb, Galerija “Vjekoslav Karas”, Karlovac, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, 2021. Women about women, međunarodna skupna izložba, selektorica za Hrvatsku: Sonja Švec Španjol, Nova Galerija vizualnih umjetnosti, Beograd, Srbija, Moderna galerija, Podgorica, Crna gora, Samobor, Galerija Prica, Lokarjeva galerija, Ajdovčina, Slovenija i Nacionalna Galerija, Skopje, Sjeverna Makedonija, 2020. “Uncanny Valley. The picture within us.” Printcard Wroclaw, Poljska, Wroclaw, 2018. “Ja sam”, međunarodna izložba, Galerija “Decumanus”, Krk, 2018. Homagge Rijeci, Varaždin, 2018. Prostor suvremene umjetnosti THE ROOM (26.5. – 25.11.2018) i Palača Ca’ Zanardi, žirirana izložba naziva BODIES of SURFACES – IT’S LIQUID, Međunarodni festival umjetnosti i arhitekture, Venecija, Italija, 2017. Internacionalna skupna izložba “Rijeka Mini Art” Galerija Juraj Klović, Rijeka. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu.

2022.završila je poslijediplomski program Ritha Practitioner za rad s darovitim učenicima, a 2023. poslijediplomski program za Ritha Specialist za rad s darovitim učenicima na Radboud Sveučilištu u Nijmegenu u Nizozemskoj. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

Izložba “Moja Rijeka” u Galeriji Rab ostaje otvorena do 11. kolovoza 2024.

Rab danas oglas

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime