Home Aktualno Na Rabu ostvareno 387.000 noćenja u prvih šest mjeseci ove godine

Na Rabu ostvareno 387.000 noćenja u prvih šest mjeseci ove godine

0
Na Rabu ostvareno 387.000 noćenja u prvih šest mjeseci ove godine

Foto: RabDanas

Ovogodišnja predsezona na Kvarneru u znaku je odličnih turističkih rezultata. Od početka godine ostvareno je 4,3 milijuna noćenja što je gotovo na razini prošle godine te više od milijun dolazaka što je 1% više od 2023. godine.

“Turizam na Kvarneru ove godine je otprilike isti kao lani, ali je prihod od turističkih članarina i boravišnih pristojbi veći i to znatno tako da su ukupni prihodi turističkih subjekata također bitno veći. Opredijelili smo se da radimo na kvaliteti i to daje rezultate”, izjavio je župan Zlatko Komadina nadodavši da u Hrvatskoj pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji treba početi voditi računa o visini cijena za koje smatra da su previsoke u odnosu na druge zemlje u okruženju.

Rab danas oglas

“Iza nas je jedna izvrsna predsezona, u prvih pet mjeseci ostvarili smo 9% više noćenja od prošle godine što je nama strateški cilj i smjer u kojem bi trebao ići hrvatski turizam, a to je održivost odnosno smanjenje opterećenja u glavnom dijelu turističke sezone i povećavanje dolazaka u predsezoni i posezoni. Ovogodišnji Uskrs padao je vrlo rano i bez obzira na to već u ožujku ostvareno je čak 42% više noćenja nego li 2023. godine, a zatim nam je uslijedio svibanj s čak 19% više noćenja, i zapravo smo se na temelju tih fantastičnih rezultata predsezone, usprkos slabijem početku lipnja, izjednačili s brojkama od lani unatoč tome što su gotovo pa svi blagdani “padali” u svibnju i što je počelo Europsko prvenstvo u nogometu“, izjavila je direktorica Peršić Živadinov.

Pad turističkom prometa od 34% početkom lipnja

Istaknula je da je u prva dva tjedna lipnja očekivano zabilježen manji broj noćenja s obzirom na to da su blagdani Uzašašća, Duhova i Tijelova bili u drugoj polovici svibnja, dok se u trećem i četvrtom tjednu lipnja promet vratio na brojke od prošle godine. Odnosno u apsolutnim brojkama turistički promet u lipnju se kretao na sljedeći način: od 1. do 9. lipnja ostvareno je 430 tisuća noćenja (odnosno 34% manje od lanjskog lipnja), a zatim se u sljedeća tri tjedna broj noćenja stabilizira i dostiže prošlogodišnje rezultate. Ukupno je u lipnju ostvareno 2,3 milijuna noćenja.

Objekti visoke kategorije ostvaruju pluseve (45% od ukupnog broja noćenja u prvih šest mjeseci ostvareno je u smještaju visoke kategorije), posebno se ističu hoteli s 5 zvjezdica u kojima je zabilježen porast noćenja za 1% i dolazaka za 5% te 7% više dolazaka i 1% noćenja u smještajima s 4 zvjezdice.

Njemački RTL: Hrvatska znatno poskupila

Njemački RTL napravio je veliku analizu cijena i upozorio da je Hrvatska znatno poskupila te da su neke destinacije i do 50% skuplje od prošle godine u isto vrijeme.

“Ovaj lipanj pokazao nam je da gosti traže vrijednost za novac. Cijene smještaja, posebice u obiteljskom smještaju, stalno rastu. Događa se da pojedini objekti obiteljskog smještaja s 3 zvjezdice drže cijene hotela s 4, a poneki put i 5 zvjezdica, međutim svjesni smo razlike između ponude usluga hotela i apartmana. Ove razlike regulirat će tržište i potražnja jer će takvi objekti koji su nerealno podigli cijene ostati prazni i krenut će se popunjavati kada im omjer cijene i kvalitete bude usklađen. Naravno, s obzirom na našu ponudu nema razloga da budemo jeftina destinacija, jer glavni cilj našeg turističkog razvoja je da postanemo cjelogodišnja turistička destinacija gdje je kvaliteta važnija od kvantitete. Ono što je osnovno je biti realan u određivanju cijena jer gosti očekuju da kvaliteta prati cijenu”, ističe direktorica Irena Peršić Živadinov.

Nijemci najbrojniji kvarnerski gosti u prvih šest mjeseci

Najbrojniji kvarnerski gosti u prvih šest mjeseci bili su gosti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Austrije. U lipnju Nijemci su i dalje prvi po broju noćenja, no nakon odličnih rezultata u svibnju i porasta od 16% u broju noćenja u odnosu na lanjsku godinu, lipanjski rezultati s ovog tržišta su očekivano slabiji zbog rasporeda blagdana ali i početka Europskog nogometnog prvenstva. Goste iz Njemačke po broju noćenja u lipnju slijede gosti iz Slovenije, zatim gosti iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Češke i Poljske.

U prvih šest mjeseci najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku (1,4 milijuna), Cresko-lošinjskim otocima (775 tisuća), Opatijskoj rivijeri (714 tisuća), Crikveničko-vinodolskoj rivijeri (611 tisuća), otoku Rabu (387 tisuća), Riječkom području (351 tisuća) i Gorskom kotaru (48 tisuća).

Očekuje se dobra glavna turistička sezona

Prema informacijama, očekuje se dobra glavna turistička sezona. S druge strane, prema svim trenutnim najavama, posezona će ponovno polučiti odlične rezultate što je zapravo važnija vijest jer to znači da je Kvarner svojom ponudom stvorio motive dolaska i izvan glavne turističke sezone.

Prema podacima HNB-a u prvom tromjesečju prihodi od stranih gostiju u Hrvatskoj porasli su za 25% u odnosu na prošlu godinu, što je za 163 milijuna eura više nego li prošle godine u prvom tromjesečju.

Izvor: Turistička zajeednica Kvarnera

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime