Home Aktualno Čakavski stihovi 15. jubilarnog, pjesničkog susreta “Ča Vrh Arbe” obilježili su subotnju večer u Rabu

Čakavski stihovi 15. jubilarnog, pjesničkog susreta “Ča Vrh Arbe” obilježili su subotnju večer u Rabu

0
Čakavski stihovi 15. jubilarnog, pjesničkog susreta “Ča Vrh Arbe” obilježili su subotnju večer u Rabu

Foto: Sanjin Badurina Piloto & Sandra Denona Španjol

Prošle subote, 15. lipnja, u Rabu je održan 15. susret čakavskih pjesnika “Ča vrh Arbe”. Organizator ovog događaja bila je Gradska knjižnica Rab, a manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Raba, TZG Raba, Općine Lopar i Rapske plovidbe d.d. U čarobnom ambijentu arheoloških ostataka srednjovjekovnog samostana i crkvice sv. Ivana, publici se predstavilo 14 pjesnikinja i pjesnika čakavskog govornog područja, svaki s dvije pažljivo odabrane pjesme.

Interpretacijom svojih stihova na različitim dijalektima čakavskog narječja, od Istre preko Kvarnera do Dalmacije, pjesnici su oživjeli sakralni prostor nekadašnje bazilike Sv. Ivana, dok je večer svojim nastupom dodatno obogatila rapska klapa Krijanca koja ove godine slavi 10. obljetnicu svog osnutka.

FOTO: Sanjin Badurina Piloto
Rab danas oglas

Subotnji program vodio je Miljenko Tariba koji je u uvodnom dijelu spomenuo začetnika ovog hvalevrijednog pjesničkog susreta, maestra Ljubu Stipišića Delmatu. U ime organizatora posebno je pozdravio pročelnika Upravnog odjela ureda Grada, g. Denisa Deželjina i župnika župe Rab, monsinjora Mladena Mrakovčića, sudionike ovog 15. susreta te sve okupljene. Publici se zatim obratio pročelnik Upravnog odjela ureda Grada, investicija i razvoja Denis Deželjin koji je na domaćoj rapskoj čakavici pozdravio publiku te goste pjesnike.

Foto: Sandra Denona Španjol

Ovogodišnji pjesnički susret službeno je započeo čakavskim stihovima Slobodana Novaka prvi put objavljenim u Rapskom zborniku 1987. godine. Riječ je o jedinom poznatom Novakovu tekstu napisanom na čakavskom idiomu još davne 1947. Čakavski skerco Tramuntana izvele su učenice trećih razreda Srednje škole Markantuna de Dominisa, Roza Ćuk i Josipa Maškarin koje je za scenski nastup uvježbala profesorica Anita Pahljina.

FOTO: Sanjin Badurina Piloto

Nakon Novakove Tramuntane, uslijedile su interpretacije stihova pjesnikinja i pjesnika. Nastupili su Albina Andreškić (Lopar, otok Rab), Robert Bacalja (Zadar), Anđelo Brna (Banjol, otok Rab), Ivan Dobra Žirjanin (Šibenik/Žirje), Joso Fafanđel (Supetarska Draga, otok Rab), Elis Gobo (Pićan), Vlado Miš (Palit / Kampor, otok Rab), Snježana Perić (Lopar, otok Rab), Goran Prodan (Poreč), Marija Ribarić (Buzet / Semić, Lupoglav), Zvonimir Sutlović (Veli Iž, otok Iž), Anton Šuljić (Novalja, otok Pag), Marija Volarić Maksica (Vrbnik, otok Krk). Najavljena pjesnikinja iz Postira na Braču Mariana Plazibat nažalost nije mogla nastupiti pa je jednu njezinu pjesmu interpretirao pjesnik Zvonimir Sutlović.

FOTO: Sanjin Badurina Piloto

Najmlađa od spomenutih bila je  pjesnikinja iz Istre Elis Gobo, a među domaćim pjesnicima prvi put se publici predstavio Vlado Miš koji je svoje stihove izveo na kamporskom dijalektu.

Pjesme koje su izveli bile su raznolike i bogate tematikom. Pjesnici su svojim stihovima oživjeli poljoprivredne običaje, društvena događanja i duhovne motive. Teme su bile izrazito nostalgične, ali i komične često se osvrćući na priče, ljude i običaje koji su danas, u modernom dobu, gotovo zaboravljeni. Kroz pjesme na svojem rodnom dijalektu autori su uspjeli dočarati svijet koji je nekada bio dio svakodnevice, ali koji sada postoji samo u sjećanjima i književnim zapisima.

FOTO: Sandra Denona Španjol

Začetnik ove hvalevrijedne manifestacije, maestro Ljubo Stipišić Delmata pokazao nam je da upravo ovakve manifestacije predstavljaju vrijednu ostavštinu koja njeguje tradiciju čakavskog izričaja kao neprocjenjiv segment hrvatske kulturne baštine. Koliko je manifestacija Ča vrh Arbe sazrela od samih početaka, istaknuo je i naš domaći pjesnik Josip Fafanđel u uvodniku ovogodišnjeg izdanja istoimene knjižice. “Svićon je tribalo iskat pjesnike s Raba“, svjedoče organizatori, pretpostavljajući da su upravo ovi susreti potaknuli Rabljane na pisanje čakavskih stihova, a zatim i na predstavljanje publici.

Do danas je na pjesničkim susretima nastupilo ukupno 25 domaćih pjesnika s otoka Raba te 65 gostujućih pjesnika, od Istre do Visa. Fafanđel je zaključio kako se upravo ovom manifestacijom, ali i izdanim pjesničkim zbirkama na domaćoj čakavštini, čuva i promovira “naše otočno ČA“.

Na završetku programa pročelnik Deželjin svim sudionicima smotre uručio je zahvalnice, a ravnateljica Gradske knjižnice Rab Lidija Domijan Šipovac podijelila im je poklone koje je za njih pripremila Turistička zajednica Grada Raba.

Autor: Sandra Denona Španjol
Autori fotografija u FOTO galeriji: Sanjin Badurina Piloto, Sandra Denona Španjol