Home Aktualno HDZ dobio dva mandata više, SDP ostao na istom, prošli još samo DP i Možemo!

HDZ dobio dva mandata više, SDP ostao na istom, prošli još samo DP i Možemo!

0
HDZ dobio dva mandata više, SDP ostao na istom, prošli još samo DP i Možemo!

Foto: RabDanas

Vrlo niska izlaznost, vjerojatno među najslabijima u Europskoj uniji, obilježila je izbore za zastupnike u Europski parlament na kojima je opet uvjerljivo slavila Hrvatska demokratska zajednica.

U 19 sati zatvorena su birališta diljem Hrvatske gdje su glasači birali zastupnike u Europski parlament, no trebali smo čekati sve do 23 sata kada se zatvoraju biračka mjesta u Italiji da bismo saznali prve neslužbene rezultate EU izbora.

Rab danas oglas

Naime, rezultati izbora ne smiju se objavljivati prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju, a to je u ovom slučaju bila nam susjedna Italija.

Ove EU izbore obilježila je rekordno niska izlaznost u Hrvatskoj, vjerojatno najslabija čak i u cijeloj Europskoj uniji, jer je prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, nakon što su obrađena sva biračka mjesta, na birališta izašlo tek 21,35 posto birača.

Na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu 2019. godine izlaznost je bila jedva 30 posto, dok je na EU izborima 2014. u Hrvatskoj glaalo 25.24 posto birača. Ipak, najgori rezultat je bio na prvim europskim izborima 2013. godine na kojima je sudjelovalo samo 20,83 posto birača.

HDZ dobio dva mandata više nego 2019.

Prema rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 23 sata, HDZ je na EU izborima osvojio 34,60 posto glasova i šest mandata. SDP je dobio 25,96 posto glasova što je bilo dovoljno za četiri mandata, a po jedan su osvojili Domovinski pokret (8,82 posto) i Možemo! (5,92 posto).

Prevedeno u konkretne brojke, HDZ je predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem osvojio 255.988 glasova, što je za gotovo 12.000 više nego na EU izborima 2019. godine.

SDP je danas dobio 192.057 glasova, ali zanimljivo je da je na izborima prije pet godina osvojio 9.000 glasova više. Domovinski pokret je uzeo 65.274 glasova, a Možemo! 43.832 glasa.

Kolakušić i Sinčić, te MOST veliki gubitnici

Veliki gubitnici su Mislav Kolakušić koji je 2019. sa svojom listom osvojio čak 68.883 glasa, a sada je dobio gotovo četiri puta manje (18.457 glasova). Sličnu sudbinu zajedno s njim doživio je i Ivan Vilibor Sinčić koji je prije pet godina dobio 18.314 glasova, a sada mizernih 509.

Među gubitnike se ubraja i MOST koji, doduše, nije ni 2019. prošao na EU izborima, a ni sada im glasači nisu ukazali poovjerenje, što je dosta veliki udarac toj stranci.

Nina Skočak iznenađenje EU izbora

Iznanađenje ovih izbora je influencerica Nina Skočak koja je iza sebe ostavila cijeli niz uglednih dugogodišnjih političara, skupivši čak 22.263 glasa. U svom obraćanju na RTL Televiziji poručila stpžernim strankama da počnu više slušati mlade, odnosno generciju “Gen Z” kojoj i sama pripada.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime