Home Aktualno Održana prezentacija urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja rapske rive

Održana prezentacija urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja rapske rive

0
Održana prezentacija urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja rapske rive

Foto: RabDanas

Jučer je u gradskoj vijećnici održana prezentacija urbanističko – arhitektonske analize prostora rapske rive (dionica od kružnog toka na ulazu u luku do kraja Nove rive).

Prezentaciji su, uz autorski tim iz  MARINA PROJEKTA 2020 d.o.o. iz  Zadra, nazočili gradonačelnik Grgurić sa suradnicima te prof. Miljenko Domijan.

Rab danas oglas

Kako je naglašeno tijekom  prezentacije, početkom 20. stoljeća počele su se događati promjene u slici grada. One su se događale parcijalno, bez jasne vizije i s vremenom je došlo do toga da su automobili preuzeli prostor, dok je u ovom trenutku dodatno opterećenje i denivelacija koja se dogodila zbog rekonstrukcije obale. Nakon završetka projekta rekonstrukcije obale gradske luke, idući korak koji je nužno provesti i koji gradska uprava priprema proteklih nekoliko godina, svakako je uređenje pojasa koji povezuje obalu s povijesnom gradskom jezgrom.

Postojeći prometni, funkcionalni i sadržajem neprikladni elementi degradiraju kulturu i identitet povijesnog grada i njegov prostorni integritet, stoga je cilj reintegrirati prostor povijesne jezgre na način da riva postane njen sastavni dio, nadopuna kulturnom dobru. Riva je zamišljena kao pozornica javnog života grada, ali i mjesto na kojemu će različite funkcije i potrebe urbane zajednice biti pomirene, uključujući pomirenje između nužnog prometa i ambijenta u kojem se sigurno i bezbrižno može boraviti. 

Nakon provedene analize i iznijetog prijedloga urbanističko – arhitektonskog rješenja razmotrit će se prezentirana ideja te će nakon njenog usklađenja uslijediti prezentacija za javnost, budući da je riječ o vrlo bitnom projektu Grada kojim se nastoji objediniti prostor povijesne gradske jezgre s obalnim dijelom i „vratiti riva građanima“ u izdanju i funkciji dostojnoj njegove povijesno – kulturne baštine i statusa.

Izvor: Grad Rab

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime